Monday, April 1, 2013

Nostalgia keteknologian - part 1

Assalamualaikum .


Aku rasa,aku mcm nak merungkai kembali nostalgia keteknologian aku pada masa aku umur 7-12 tahun.Kerana pada ketika itu,aku rasa teknologi komputer pada masa itu terlalu nostalgia dan epik dan ohsom sehinggakan aku kesian kat budak-budak kecik zaman sekarang,mereka tidak tahu enjoy teknologi yg sebenar.


Ok. Aku actually ada 2 part nak diceritakan . Part 1, aku nak cerita pasal komputer pada masa umur aku 7-12 tahun . Part 2 pulak,aku nak cerita pasal game NINTENDO NES ! Hoyeh


PART 1

Home Design 3D look alike

Ok time ni umur aku sekitar 7-8 tahun. Tak silap aku komputer tu gune generation windows 9x yg terawal, Windows 95.Tak pon Windows 98 . Ada satu software ni,yg aku dgn adek beradek aku suke sangat main . Dia lebih  kurang mcm software home design 3d tu la,cumenyer , die takdela banyak perabot superb2 , perabot simple sudey. Tapi mmg awesome kot,sbb seawal umur 7 tahun lagi otak kami dilatih menjadi otak kreatif - time tu jela. ahaha.



Microsoft Office

Internet takde kot mase tu. Ada tu ada,tapi dial up punye,sah2 la gune untuk benda2 penting je kan . Dan,dengan kebenaran ayah . Hahaha .

Aku tak tahu kenapa mase tu aku suke sangat pergi bukak 'MICROSOFT OFFICE ASSISTANT' dkt microsoft word and etc.  . LOL LOL . Aku suke sgt tengok diorg beranimasi sbb  diorg sgt kelakar.hahaha.



Cakap pasal animasi, Kitorg teringin nak buat kartun sendiri , so kitorg  pon pergi microsoft power point , lepas tu .....insert segala mcm kartun dkt clipart yg ade . And then jadikan dia animasi dgn menggunakan slideshow animation yg ade. LOL . Asal awesome sgt ah budak2 90 an mase tu ? haha


CD Pembelajaran Interaktif. 

Hmmm...Kalaulah otak aku ni kuat ingatan . Kan bagus, like seriusly, aku tak boleh ingat langsung satu hapa pon nama cd interaktif yg ada masa tu . Yang aku ingat,ayah aku beli 2 , ke 3 ....

Tapi sangat best kot cd tu , Ada game yg berkaitan dgn matapelajaran mcm BM,MATH,ENGLISH and etc . Ada jugak cerita tauladan,beserta sedikit animasi . Ada jugak,game yg mengajar kebersihan tandas,dapur and so on . Yg paling awesome, game yg mengajar kita utk menaip secara lancar ,and paling awesome,susun part dalaman komputer kot mcm hardisk , ram ...  O.O

Apa yg aku tgk kan cd pembelajaran interaktif(bahasa melayu yg dibuat org melayu) sekarang langsung tak interaktif dan tak mencabar. Huh. Pelik, patot lagi moden lagi canggih kot . Ini,semua buat dgn malas2 ,. Serius hampeh.


CHIPS CHALLENGE



Pergh masyaAllah susah gile kot game ni . Aku ingat lagi kitorg adek beradek bekerjasama copy password setiap level dkt kertas. Mampoih kot kalau lupe nak copy,nanti kene ulang lagi level susah gile kot . T_T .. hahaha tapi anyway,game ni brilliant kot, utk tahap ketika teknologi masih lagi boleh terkawal .


Microsoft PAINT

Mcm sengal . Painting like a boss la kononnyer,tapi hasilnyer ... errr ..sungguh ABSTRACT . Especially part sembur2 . EPIC.



Seriuslaah ... Ada banyak lagi ,tapi aku tak boleh ingat sangat . Lagipun kan rumah aku buat baru , jadi semua CD2 tu semua da dibuang pon . Tak sangka pulak sebenarnyer benda tu berharga. Hahahaha. Never underestimate small things you got in life.  

2 comments:

bananana said...

kau ada game chip's challenge tu tak?kalau ada nak!

Nur said...

msuk paper eh? ^o^ paper ape?