Wednesday, December 25, 2013

Ada apa dengan sepang ?

Ada apa dengan sepang ?

oh,btw , Assalamualaikum.


Kalau kau tanya orang sepang, pasti mereka kata,
ah,tiada apa apa. Kosong sahaja. Nak kata canggih,tak canggih . Nak kata ketinggalan zaman , takdela sangat. Biasa biasa saja.

Well, Aku start duduk kat sepang umur aku 7 tahun gitu. Well, to be truth , aku rasa sepang ini boring. Kalau orang nak datang untuk melancong, argh ak cepat2 tegah dia supaya jangan datang. membazir duit saja.

Ah,ak lapar.

Anyway . itu semua pemikiran aku yang dulu. Pemikiran aku sebelum berjumpa dengan orang yang menghargai sepang. orang yang membuka mata aku untuk menghargai tempat sendiri. ORANG LUAR.

Ya. Mereka itu kawan2 uia aku yang datang melawat rumah aku .
Mereka itu yang menyedarkan aku tentang, betapa cantiknya, amazingnya tempat aku tinggal ini  .

Dan apa yang aku sedar cantiknya itu ? Mari kita lihat ( ayat orang skema ) 

1. Tempat yang foreigner dari segala mcm pelusuk negara akan nampak secara dekat ketika nak takeoff.

2. Tempat untuk orang melihat kapalterbang segala foreigner guna. - Dan ianya seperti kawanan bintang bergerak yang comel yang beratur nak ambil makanan RMT.

    (Ha yang ni aku nak elaborate - dulu aku rasa benda ni biasa biasa je. Tapi lepas melihat kawan aku begitu eksaited tgk kapalterbang dari bawah dgn dekat, aku tetibe terbuka mata.
Haah la . Ia begitu cantik .Begitu awesome . Kapalterbang pelbagai jenis, pelbagai saiz, pelbagai warna . )
Aku ingat melihat kapalterbang secara dekat sudah menjadi normal orang. Tapi bila aku jumpa kawan2 uia aku itu , aku baru tahu. Dan aku baru lah menghargai tempat tinggal aku sendiri. )

3. Tempat berlumba halal . of course u know , F1 .  But aku tak pernah masuk situ pon. Apa kejadahnya buang duit nak tengok orang lumba. Unless aku dapat berlumba. Hohoh.

4 . Pantai Bagan Lalang - pantai terdekat orang kl. hahaha. And also, Goldcoast malaysia - sepang goldcoast. well , u know the type of chalet that floating in the sea ? yes. we have that. Tapi hanya mereka yang ada duit je bole duduk bermalam kat situ . Mana taknya , paling murah 600++ semalam . Baik tak payah . Baik kau kumpul duit pergi maldives lagi best.

5. Ada perkampungan jawa yang awesome. - haha, that is , my kampung, my home sweet home, the place i grow up , the place my mom and dad were born . U can homestay here if u want.

6.  Ada aku  yang awesome.

7. ....


Aku rasa tu ja. Kalau kau orang peminat aeroplane, kereta, chalet terapung , nasi ambeng , bole la , kalau nak jadikan sini tempat melancong . hohoho.


# Ingat lagi dulu masa pembukaan KLIA, dah mcam ada pesta da kat atas bukit tepi tempat kapalterbang naik dan turun . Ada orang jual burger la .... air la. ... Ramai2 tengok kapalterbang turun dan naik . Memang batak gila. Tapi keadaan masa tu best gila. Ramai gila Family berkelah tgk aeroplane. Masa tu malam .

And that is,what rich people will never feel . that fun . haha. 

Sunday, November 3, 2013

SOLAR POWERED SMARTPHONE. HOW AWESOME IS THAT ? HAH ? HAH ?




" I mean if you look at africa and India they treat their mobile phone like wallet , they are 5 years more advanced than europe "

Bile ak dengar statement pakcik tu, ak rase mcm tergamam kejap . Wow, negara miskin bole maju dari segi smartphone sampaikan org2 kat europe kagum .

Anyway, aku sampai sekarang tak paham kenapa solar powered phone tak berkembang . I mean , aku paham kalau ianya tak practical kt negara2 yang kurang cahaya matahari ni , tapi untuk Malaysia ? heck yeh we need that.

Kalaula aku da cukup knowledge untuk kaji pasal solar powered phone, mmg da lame da aku buat research , atau propose kt lecturer suruh die buatkan research pasal ni. Hahaha. Baik kan aku tolong lecturer sampai begitu sekali ?

Thursday, October 31, 2013

Atkin diet snack and dessert

yes.
back to atkin diet.
i know. its not the most healthy diet, but crap all of it. i just want to be normal person .

may this journey success.

anyway . .. i found several snack that you can eat between breakfast and lunch, or lunch and dinner.
i mean , the time when you dont have any meat to eat, or dont want to eat heavy, or you just want to eat snack.

And you must remember, all of this are delicious snack, and still low carb. but beware , please do some calculation. I'm afraid you eat to much and boom, excess carb.

Here is the list.

1. Bayam goreng.
2. Seaweed snack. 
3. Tauhu kering goreng. 
4.Konnyaku goreng.
5. Konnyaku jelly gune gula stevia / watever sugar free
5. CHEESE. hehe.
6. Almond - 90 g 9 net carb .
7. sugar free chocolate,sweet, ice cream  .
8. Ikan Bilis Goreng !


Well, thats it. But if you live at home, I dont think u need snack. I mean u have refrigerator, unless like me, i have to find some dry food to be eaten. 

Sunday, October 27, 2013

Dear Mr President.

How do you sleeps , when the rest of us cry ?
Dear mr president .
its oke if you cant give back our money,
but why in the world add more burden to our shoulder ?
its hard Mr President , its hard!
especially its more harder when you illegally become our president .
its more harder when you break the promises, the CLEAR promises that you make , that we can see on newspaper.

we already feel so hurtful , our heart literally bleed so much on the past may incident , but , you actually can make us forgive you by lessen our burden .

but what you have done , Mr President ?

my head feel so ache right now, not literally but physically.
i've thinking too much about how i can lessen my parent burden,
but i always end up create more burden to them ,
sometimes i feel like run away to a whole new world,
find a job,
pay back my parent all the money that they wasted on me.
i mean, they waste their money on something so pathetic.
oh by the way, this is not your problem, its my personal problem, Mr President.
I actually feels like im really talking to you. ha ha.

You see, i dont really hate you if you behave properly, Mr President.

and,

i even give you respect by call you Mister. Because i dont usually talk to people i dont like , like that.

Dear Mr President ,
behave properly. please? for the sake of yourself. I know you are good boy. 

Wednesday, October 16, 2013

AKU BUDAK SKEMA YANG NAKAL DAN JAHAT

aku rasa jahat sangat kat cikgu aku dari dulu sampai sekarang.
jahat sebab tak buat kerja rumaah.
jahat sebab buat diorg marah.
jahat sebab suka datang sekolah lambat.

aku juga jahat
sebab dahulu aku anggap those gengster kat sekolah have no life,
walaupun aku tak tahu hakikat sebenar kehidupan mereka .

aku juga jahat dulu,
sebab tinggalkan mereka yang free hair, and think they are bad. (luckily lot of people i meet, makes me tersedar)

aku juga jahat sebab jadi terlalu skema - 
actually aku mase form 1 sampai form 3 is the type of those annoying student who thinks kelas bising itu satu kebencian, 


padahal .....
aku sangat merindui kelas bising,
sebab kelas bising menunjukkan kami semua kenal each other.
not like now ,
university class is the class where we people dont want to know other people,
because there is too many classmates.
always change classmates.
especially if u are the loser who repeat many subjects(like me)
but, i just sometimes hope,
we can makes friends with every people in our class,
because it sucks coming to class,
and dont really have fun with classmates .
because we just know them, and not friends with them .
i know,
aku da masuk universiti,
mane ade bende camtu exist dah,
kau kau,aku aku.
aku dan kau takde mase nak kenal 60 orang dalam satu kelas,
kelas bukannyer satu,
banyak juga.
but i just hope.
harapan mane ada kacau orang kan ?


i mean,being nakal is bad , but in the same time, its not really bad.
it just,
because u are teenager,
being teenager is like that. NAKAL. haha . TROUBLEMAKER.
tapi,
being teenager, tolong....tolong jangan keseorangan..
jangan pendam perasaan sorg2 ,


u can be nakal,
but nakal has limit .

bukan nakal sampai buat cikgu kecil hati ,
bukan nakal sampai amek rokok lepak hisap dengan kawan same2 ,
bukan nakal sampai jual dadah sane sini,
bukan nakal sampai jadi gengster kongsi gelap .

if u bad at study ,
then ,
do sport.
atau berniaga ...
and much more.

there is so much meaningful thing to do in life,
other than be someone who dont have works to do.

there is different, between JOB AND WORK.

job is where u make money after u do work.
work is where u make job .

if u dont have job, at least do works.
mungkin boleh tolong emak di rumah,instead of make them sick for having to do all homework so much,kerana mereka da tua.
atau tolong ayah potong rumput.
and dont u dare asking for pay from them .

because ,

u know why is it,right  ?
think back if u forgot.

Tuesday, October 15, 2013

What you need to do if you young , and RM 1500 in your bank ?

Daftar haji  .

Seriusly, zaman sekarang , list menunggu terlalu lama.
 Kalau bole, simpan duit hantaran yang anda dpt tu utk daftar haji anak anda yang baru lahir tu .

Atau ,
 anda juga bole jual iphone anda dan daftar haji, beli smartphone lain yg lagi canggih dari iphone anda tu yg jauh lagi murah harga dia.
(Im saying this as Iphone ridicoulus(am i spelling this right  ? ah screw it. i'll check it later) EXPENSIVE price HATER . Yes,i am Iphone , or more precisely , Apple brand hater. hahah. )

Atau,
 anda bole juga jual motor kawasaki anda dan beli moto lain yg kurg kos minyak , repair dan etc.
hahaha. i know , motor power2 cmtu mmg menyusahkan . haha.
but im not kawasaki hater. just, jealous sbb moto ak moto lame. haha

Atau,
anda boleh . ...... .

ah. aku cakap mcm la ak ni owner duit korg. hahah .pepandai korang la uruskan sendiri. Tapi yang penting , aku berhasrat, insyaAllah , jika tiada keperluan terdesak, ak nak gune duit hantaran untuk daftar kami sekeluarga(future family) haji . After all,that is my husband money . hahaha. same je kan.



Monday, August 12, 2013

Harga sebuah ' meteor shower '

Assalamualaikum .

METEOR SHOWER THAT GOT VIRAL

harini aku nak cakap pasal meteor shower. Lol . bukan harini . Almost every time ade kejadian meteor shower aku akan membebel seminggu dua sebelum tu, dekat twitter and facebook.

Macam semalam semalam semalam , aku asyik membebel pasal kejadian meteor shower perseids, in which aku dah pon start membebel pasal itu masa bulan puasa aritu . haha. Tapi mase tu takde org pon interested. So i was like, hmmm, macam biasalah , aku akan tengok meteor shower ni sorg2 lagi mcm orang gila.

Then things start got pretty crazy once meteor shower ni masuk berita. Maka berbondong2 la mereka yg tak pernah nak interested nak cerap bintang , jadi begitu excited nak tengok malam semalam.

PENANTIAN PENUH KETIDAKSABARAN

So they wait and wait. They wait and wait starting 11 o'clock. I was like, eh , so fast ah ? perseids tu pon tk terbit lagi awat laju sgt nak cerap ? . Then i check ,oh, berita ckp pukul 11 malam. And then i was like, *facepalm*

Baru 30 minit diorg tunggu, dah mula marah2 . Kadang2, ak macam nak umpamakan bende ni , seperti menangkap ikan , ilmu memancing takde , nak tangkap , pastu ikan tak muncul , marah2 . kalau ikan muncul macam tu je, hahah mmg rezeki la kan.

Habes tu korg yg tak sabar ni ingat meteor shower ni mcm hujan ke? yg dalam movie tu ? berbondong2 meteor turun macam hujan ?  hahaha .... you know why its call meteor shower ? Because it really looks like a shower of meteor when you compile all collection of meteor picture,at the same angle and place.


AND THAT IS WHY IT IS PRICEY 

Watching meteor shower really , you got to pay for it. If you really want to watch that full show. Haha. Kadang2 kalau ko bernasib baik , kau tgk kejap langit, eh nampak seketul . Itu rezeki tu.

Apa yg kau kene bayar untuk tengok meteor shower ni ialah , KESABARAN  .
and then mungkin kau kene bayar sikit KEPENATAN carik lokasi yg betul2 perfect untuk cerap bende ni , mcm pemandangan yg betul2 nampak langit luas tanpa banyak halangan.
Dan yang paling penting sekali , KEGELAPAN MALAM yg penuh dengan bintang2 berkerlipan di angkasa.

Hahah yg tu orang bandar takkan dapat merasa la kan . That is where you need to pay a little bit of duit petrol untuk travel ke tempat2 yg agak , jauh dari bandar. And the lights.


MY HUNTING

Sejujurnya , ak sampai sekarang hanya nampak seketul dua je tahi bintang. Tapi ak takkan mengalah , sebab aku takdela rugi pape pon tenung langit sepanjang malam . I mean, hey you got to watch pretty stars and dapat angin malam kot. Bende tu berharga kot.

Tapi sebab ak kempunan, kadang2 aku rasa mcm nak tgk jugak . So i search youtube to see some lucky person who got to see this incredible thing. and here it is .....


video

Thursday, July 25, 2013

Patah seribu hatiku :'(

Sedih. broken heart . 

Aku baru kene dump weh , die tinggalkan aku camtu je .Semua laki tak guna! 

Bukan sorang yg buat camtu kat ak, tapi ramai lagi . 

Dahla aku ni takde duit, rupa apatah lagi , pelajaran pon biasa2 je . 

Bile banding hidup aku dengan kawan2 , aku rasa malang gile! kenapa sedih sangat hidup aku ? 

- kata seorg hamba Allah ni.



LIVE IT UP , CHEER IT UP! 

Kesedihan adalah perkara biasa.Tak salah bersedih , tapi sedih lama2 itu yg salah .
Kata kawan perempuan aku yang bernama lelaki , zahid .... kalau kita sedih lama2 tak ubah pape pon.

umpama memegang cawan lama2 , kita tenung cawan tu lama2 dgn harapan ia pecah . tapi apa jadi ? tak pecah kan ? unless you do something about it, mcm , kau jerit kuat2 sampai cawan tu pecah tahap sampai semua org pengsan ke, atau mungkin kau bole meningkatkan kinetic energy dkt tangan kau sampai jadi rasengan naruto.


oh mai. ini sudah menjadi childish.

AKU PEREMPUAN YANG SUKA BERSEDIH. 

Yap. aku mengaku. tapi itu dulu. masa zaman remaja. masa tu takde sape pon yg bagi motivasi kat aku . bukan maksud ak langsung takde, ramai je , nasihat aku itu ini ,  cume itu bukan motivasi sebenar.

Apa itu motivasi sebenar ?

Motivasi sebenar adalah bila kau berjalan sendiri cari pengalaman, melihat pemandangan , meneroka alam, memahami kehidupan manusia lain , berjumpa orang dengan macam2 cerita,berkenalan dengan ramai orang. Itu motivasi sebenar.

Sebab , bila kita keluar , kita akan lebih mengingati , lebih menghayati erti sebenar kehidupan.
Kalau setakat mendengar cerita orang, kita hanya tahu teori kehidupan , tapi tak tau praktikalnya.

TAPI APE KENE MENGENA BERSEDIH DENGAN MOTIVASI SEBENAR ? 

Nah, itulah yang aku cuba nak terangkan tapi tak pandai nak terangkan. so aku membuang masa membebel pasal bende lain kat atas ni .

Ok begini. Bila kita bersedih , tentu kita berasa bahawa hidup kita terlalu teruk , kita rasa kita terlalu malang,terlalu hodoh,terlalu miskin,terlalu mcm2 lagi yg negatif.

Tapi bila kita jumpa orang,keluar, mendengar cerita dan masalah orang(mendapat motiivasi sebenar), nah baru kita tahu , bahawa kita tak layak pon nak bersedih panjang2 sebab berjuta lagi manusia kat sana yang lagi malang dari kita .

Dan yang lebih menariknya, mereka yang lagi patut sedih dari kita boleh menjalani hidup dengan begitu happy .



Jadi sebenarnya kan , aku just nak cakap.

Kepada korang yang putus cinta, kene dump dengan 1000 lelaki ke, 1000 perempuan ke , hidup korang sebenarnya tak lah teruk sgt. Memang,apa yg korg kene tu teruk ,tapi ramai manusia di luar sana yang jauh lagi teruk kehidupan mereka dari korang.

Apa yang korang perlu buat hanyalah , mungkin join community service . masuk kampung itu ini . bantu mereka yang susah . atau buat je pape yang membabitkan adventure . hiking pon bole. yang penting, KELUAR DARI KEPOMPONG.


Dan , aku rasa macam nak tujukan lagu ni kat korg yg bersedih tu .LA TAHZAN oke ? Life is way too short to be sad.


OWL CITY - LIVE IT UP! 
video



Tuesday, June 18, 2013

Muhammad Utusan Terakhir



Assalamualaikum .

Dah lama dah . Beberapa tahun lepas kot. mase tu angsa bergerak yg membawa kami berlapan ada lagi. Angsa yg banyak berjasa. RIP with other people , angsa.

Lagu ni keluar jadi lagu tema untuk movie Muhammad Utusan Terakhir . Best sangat movie tu , mcm2 perasaaan ada, takut , penuh harapan , kegembiraan dalam tangisan , dan tangisan dalam tangisan .

Dicampur dengan lagu ni, its , perfect.

Dan dan , lagu ini dan movie ini sgt ber-kenangan pada diri ak . Sebab, kami sekeluarga akan pasang cd movie ni kat kereta kalau travel jauh2 . berkali2 . kami bukan kanak2 pon mase tu. Kami remaja2 kot. Well except for my dad and my mom and my adek bongsu. hahah .

Mungkin sebab kenangan yg terlalu manis itu buat aku sgt terikat dgn movie ni.

Atau mungkin sbb movie ini terlalu meninggalkan kesan mendalam kerana ianya adalah sejarah dan cerita nabi kesayangan kita, Muhammad s.a.w

Atau mungkin juga sebab lagu2 Raihan dah sebati dalam diri kami sekeluarga sbb itu kumpulan feveret kami sekeluarga .

Semua pon boleh.

Thursday, May 23, 2013

Diamonds that boast about herself.

Assalamualaikum,


I think it was a long time ago since i update my blog.
Right now, Im fighting for the finals exam.

THE LOOK DOWN AND THE BOASTING

People always look down at me,especially because my result is kinda .... hmmm ... kinda if you have result like mine,maybe you end up killing yourself. (hahaha just kidding , in a serious way , but there is a little bit seriousness about what im talking there)

They boast about themselves,that makes me feel so low self esteem. Its like , they boast about how pretty they are,how smart they are,how good their family in education and work .Seriously , at first before i enter university , i thought that these people only exist in Drama.

But it is not.When i met this people,i was like, is this even real ? maybe they was just joking . But apparently,they not.  Even worse, what i saw was only PRE-EVIL-BOASTING-MEAN.

I mean, the life game havent even start , I only see the trailer.


BEAUTIFUL SONG AND LYRIC. 

Until,i hear AGAIN my favourite beautiful song, DREAM DONT TURN TO DUST.

The lyric just...makes you want to stop the music and play it again because the word is just so ridicously pretty.


And the word that makes me want to forgive all this boasting people is this :

When tiger eyes begin making you blush
And when diamonds boast that they can't be crushed
Let 'em go, 'cause dreams don't turn to dust


What it mean is, if you met people that think they are more powerful,superiour,smarter,pretty, than you .Nevermind, just ignore them . That would never crush your hope and dream because what you dream will never turn to dust, because somehow, you WILL  get a little bit of that dream , even a little, its beautiful .





Friday, April 26, 2013

Donut UIA - Why is it so kecoh ?


Lol. kes da lama. Tapi aku baru nak memblogkan bende ni. Kekangan mase la my fwen.

Eh.Assalamualaikum.


Bagi yg tak tau lagi..so dlam dua minggu lepas, UIA  mencipta rekod Malaysia Book of Records (MBR) apabila berjaya menghasilkan logo universiti itu menggunakan 19,300 biji donat.



and i thought it is not something kecoh, i mean,just masuk paper and orang...owhhhh~~~


NO IT IS NOT. THE CRUEL WORLD OUT THERE IS MORE CRUEL THAN YOU IMAGINE. 


I am so heartbroken kot bile bace komen2 negatif pasal siswa2 uia. Sedih,Marah,kecewa. 

Tgk jela twitter,taip donut uia je keluar banyak gile komen negatif. 

Sakit hati je bace. Selamba hati je dok ckp pasal kebodohan siswa siswi uia . 



JAP.KAK YAM NAK MARAH NI 

1. Korang semua yang dok bash ni korg semua budak uia ke ? And kalau korg budak uia yg bash jugak, korg ni komiti program tu ke ? And most importantly, pergi dok event tu ? 

2. Tau kan donut tu kasi kat sape ? ke tak tau and main hentam je? ke korg ingat 19000 donut tu just buat perhiasan je kat situ,tempat org amek gamba pastu da habes amek gamba buang semua donut tu kasi ayam makan ? 

3. Tau tak perasaan bile kawan2 baik korg jadi komiti event tu,and korg nampak gile kepenatan diorg nak usahakan event tu,and tup2 ...semua kepenatan diorg kene kutuk,malahan kene cop 'BODOH' lagi. Sakit hati kot. 

4. Yang tak masuk akalnya, dah kenapa rakyat malaysia yg tkde kat event tu nak bising2 pasal event tu, dan entah ape perkaitan, tibe2 tahap keintelektual budak uia dipertikaikan . DAH KENAPE?? 



OK CUKUPLA KAK YAM MENGAMUK NI.IM COOL DOWN NOW. 

1 . Ok disebabkan aku pon bukanlah seorg yg pandai nak bermadah,ape kate korg lawatla blog2 yg lagi cool utk ckp pasal donut ni. 

http://aishahjauhara.blogspot.com/2013/04/respon-isu-donat.html
http://andyhowtt.com/kenapa-donut-isu-donat-dan-iium/





Monday, April 1, 2013

Nostalgia keteknologian - part 1

Assalamualaikum .


Aku rasa,aku mcm nak merungkai kembali nostalgia keteknologian aku pada masa aku umur 7-12 tahun.Kerana pada ketika itu,aku rasa teknologi komputer pada masa itu terlalu nostalgia dan epik dan ohsom sehinggakan aku kesian kat budak-budak kecik zaman sekarang,mereka tidak tahu enjoy teknologi yg sebenar.


Ok. Aku actually ada 2 part nak diceritakan . Part 1, aku nak cerita pasal komputer pada masa umur aku 7-12 tahun . Part 2 pulak,aku nak cerita pasal game NINTENDO NES ! Hoyeh


PART 1

Home Design 3D look alike

Ok time ni umur aku sekitar 7-8 tahun. Tak silap aku komputer tu gune generation windows 9x yg terawal, Windows 95.Tak pon Windows 98 . Ada satu software ni,yg aku dgn adek beradek aku suke sangat main . Dia lebih  kurang mcm software home design 3d tu la,cumenyer , die takdela banyak perabot superb2 , perabot simple sudey. Tapi mmg awesome kot,sbb seawal umur 7 tahun lagi otak kami dilatih menjadi otak kreatif - time tu jela. ahaha.



Microsoft Office

Internet takde kot mase tu. Ada tu ada,tapi dial up punye,sah2 la gune untuk benda2 penting je kan . Dan,dengan kebenaran ayah . Hahaha .

Aku tak tahu kenapa mase tu aku suke sangat pergi bukak 'MICROSOFT OFFICE ASSISTANT' dkt microsoft word and etc.  . LOL LOL . Aku suke sgt tengok diorg beranimasi sbb  diorg sgt kelakar.hahaha.



Cakap pasal animasi, Kitorg teringin nak buat kartun sendiri , so kitorg  pon pergi microsoft power point , lepas tu .....insert segala mcm kartun dkt clipart yg ade . And then jadikan dia animasi dgn menggunakan slideshow animation yg ade. LOL . Asal awesome sgt ah budak2 90 an mase tu ? haha


CD Pembelajaran Interaktif. 

Hmmm...Kalaulah otak aku ni kuat ingatan . Kan bagus, like seriusly, aku tak boleh ingat langsung satu hapa pon nama cd interaktif yg ada masa tu . Yang aku ingat,ayah aku beli 2 , ke 3 ....

Tapi sangat best kot cd tu , Ada game yg berkaitan dgn matapelajaran mcm BM,MATH,ENGLISH and etc . Ada jugak cerita tauladan,beserta sedikit animasi . Ada jugak,game yg mengajar kebersihan tandas,dapur and so on . Yg paling awesome, game yg mengajar kita utk menaip secara lancar ,and paling awesome,susun part dalaman komputer kot mcm hardisk , ram ...  O.O

Apa yg aku tgk kan cd pembelajaran interaktif(bahasa melayu yg dibuat org melayu) sekarang langsung tak interaktif dan tak mencabar. Huh. Pelik, patot lagi moden lagi canggih kot . Ini,semua buat dgn malas2 ,. Serius hampeh.


CHIPS CHALLENGE



Pergh masyaAllah susah gile kot game ni . Aku ingat lagi kitorg adek beradek bekerjasama copy password setiap level dkt kertas. Mampoih kot kalau lupe nak copy,nanti kene ulang lagi level susah gile kot . T_T .. hahaha tapi anyway,game ni brilliant kot, utk tahap ketika teknologi masih lagi boleh terkawal .


Microsoft PAINT

Mcm sengal . Painting like a boss la kononnyer,tapi hasilnyer ... errr ..sungguh ABSTRACT . Especially part sembur2 . EPIC.



Seriuslaah ... Ada banyak lagi ,tapi aku tak boleh ingat sangat . Lagipun kan rumah aku buat baru , jadi semua CD2 tu semua da dibuang pon . Tak sangka pulak sebenarnyer benda tu berharga. Hahahaha. Never underestimate small things you got in life.  

Monday, March 25, 2013

Malindo Air : A Review

Before i talk to much,please have a 'Sneak Peak' first.

Ready to go fly with baby malindo
                   



THEIR FREE SNACK 

I CALL THIS,VILLAGE OF CLOUDS
SPEECHLESS. A CIRCLE OF CLOUD IN CLOUD THAT CIRLE. SUBHANALLAH

EACH SEAT GOT THEIR OWN 'HEAD TABLET'  , SO NO MORE WORRY OF HAVING
AWKWARDNESS AMONGS STRANGER SEATMATE. :D

OUR ARRIVAL , WELCOMED BY THE TWIN RAINBOW

THE TICKET PURCHASE

Well,i dont really know about ticket purchasing cause it was my dad who bought the ticket. But when i ask my dad how he bought the ticket,he says he use the credit card - thats because he bought the ticket online. If you buy manual maybe you can pay in cash. Oh by the way , the promo is really great . I mean,they price they show were exactly what you gonna pay . But i think Malindo need to fix their website a little. But its oke,baby need  step by step to go walk right ?

THE CHECK IN
Check in as usual, check in counter will be closed 45 minute before departure. Smooth and steady. But because we fly from KLIA,we kind of awkward on where to go, hahaha .But it just so easy, go search Malindo logo and then you done. Ask the assistant. and boom! you got the direction. Well usually we fly from LCCT anyways , not really a user of MAS.

READY TO GO FLY~~~!
I was kinda excited because this is actually my first time having DAY flight.My first flight ever was at night,both departure and return.
As usual,we were welcome by nice and friendly crew, and our flight capten were actually 'DATO' ; Haha kind of feel proud a little.

The take off were really smooth,its like you can really feel that 'NEW BRAND AIRCRAFT' - Hoho,really powerful take off.

ENTERTAINMENT  
After already stable,they 'activate'  the tablet . Everybody were so eagered using that thing. Complete entertainment,to me,the choice of movie,games,music is in normal state, its like , Okelah~not bad and its more worth than you pay anyways.

Anyway,the tablet will be off 15 minute before landing.

THEIR FREE SNACK

As u saw on the picture, the free snack was okeh,and worth . Eating cheese bread(is it cheese or margarine ? i dont really know. haha ) and mineral water,while watching superb view of cloud village, or just watching the movie , it's enough for me. But i hope they can sell other food so that other people that dont really eat something like bread can have other choice.

THE LANDING.
At first,i thought that the landing gonna be harsh , but it was smooth landing . Hahaha . I think that Dato' really deserve that title.



WELL, I THINK THATS IT. MY REVIEW KINDA LACK CAUSE I WAS A 'BABY USER OF AEROPLANE TOO' hahaha. 

SO,I THINK YOU ALL SHOULD VISIT THIS BLOG,HIS REVIEW WAS PERFECT , AND I THINK ITS GREAT. 

CLICK HERE 


Wednesday, March 20, 2013

OWL CITY and ME - SHINE YOUR WAY

 Assalamualaikum .


Korg tau owl city ? Yeah mcm la korg dengar lagu2 slow comel .
Okla mcm ni penah dgr Fireflies ? 

yeah. band ni la cek nak habak . 

HOW I MET OWL CITY

Of course la,bile dengar lagu fireflies .. tapi yg aku dengar versi pompuan (  pompuan tu actually selalu collaborate dengan owl city ni ... ) 

So,aku search la kat youtube nak tengok video music ni,sebab lagu tu cam comel sgt.....bukan je comel,sesuai sangat dengan jiwa aku yg fanatik of nature,sky , star, universe and so on .

Bila tengok result, lol turns out rupenyer yg reka lagu tu is mamat ni ... ADAM YOUNG . (Semua kata dia mcm lionel messi , and turns out aku takk kenal sape lionel , so i assume lionel messi looks like him )

Dan tibe2 je, aku da habes tengok hampir semua video dia , dan jugak lagu dalam youtube account dia. Serius wa cakap lu, terus aku jatuh cinta . Bukan sbb die hensem ( ok fine 10 peratus salah satu sebabnya) , 
tapi sebab die punya jiwa sangat serasi dengan aku .Boleh katakan,hampir semua lagu dia ada element pasal sky,nature,star ... 


BUT WHY ? HIS SONG ARE SO WICKED BORING 

To you,maybe it is wicked boring ... But to me ... he is someone that i dream off to met, to talk with ... 
Kalau hangpa hayati setiap lirik lagu dia.... hangpa akan sedar dia banyak gila guna perkataan2 yg awesome...perkataan yg RIDICOUSLY AWESOME. 

Dan lagu2 dia , most of the time is happy .. Adalah secubit sikit yg sedih . And that is why i love him ,cause he create that happy song,and that song is about some random thing in our life. Like DENTAL CARE - HAHA so ridicously awesome . Sapa terfikir nak buat lagu pasal cabut gigi ? Tapi lagu tu serius comel and kelakar ... happy je . 

And the lyric is beautifully wrote , even using modern language. 


WHY SUDDENLY TALK ABOUT OWL CITY

Pasal hari ini aku baru je terlihat owl city post video pasal lagu yg dia berduet dengan yuna ... lagu utk ost cerite The Croods. Aku taklah terkejut sgt mr adam ni bercalloborate dgn yuna...pasai die pernah letak dkt list favorite die, video yuna... Mcm,kire untung kot yuna dpt duet dgn owl city ... pasai die tu penulis lirik and lagu yg awesome,so yuna..please belajar dgn enccik adam,camne nak cipta lagu yg awesome.I mean lagu yg bukan pasal cinta. Pasal life,pasal enviroment and everything. 


HAVE A LOOK

Just hear the lyric if u dont like the beat. The lyric is so motivational oke. 

SHINE YOUR WAY . 



Friday, March 15, 2013

Respect others HOME.

Assalamualaikum.

Ini Malaysia. Rumah kami. 

Untuk permulaan,kami welkam kamu ke malaysia.Yah,terime kasih sudi datang negara kami yg tak secanggih negara kamu.Terime kasih kerana menambahkan sedikit pendapatan negara kami.

Bas LCCT 

Ketika aku masuk ke bas kebiasaan yg aku ambik setiap kali nak balik rumah, aku merasai suatu kelainan kali ini....Aku merasa seperti masuk bas budak sekolah yg dipenuhi budak2 nakal (yang pada amatanku layak kene penampaq dengan bapak aku) .

Kukira mereka satu kumpulan tourist yg same2 nak ke satu tempat ( pada masa itu sangkaanku mestila mereka mahu ke LCCT,da name pon bas LCCT )

Seperti kebiasaan,bas akan duduk diam lebih kurg 10 - 15 minit, sebelum turn menunggu penumpang habis... Tapi this group pulak, selamba hati dia je keluar nak beli makanan , lama pulak tu .. aku bukan nak marah ke ape, tapi pikir2la weh, bas lcct tu dibagi masa 15 minit je utk kumpul penumpang.

Dah balik tu...bas pon gerak sikit ( aku kira mahu kedepan sikit ) . Pastu group tu nak ckp , wait2 !!!! wait!
kecoh dalam bas tu .. pastu bas tu terus jalan (akcelly bas tu nak kedepan sikit je ) ..
Pastu tourist2 tu da mencarut2 dkt pakcik bas tu S***  , F***  ... sampaila one of them ke depan nak cakap kat pakcik bas tu YANG ONE OF THEIR FRIENDS BELUM MASUK LAGI .

Common guys? perlu ke mencarut ? in public ?? naseb baik takde budak kecik mase tu


1 JAM PENUH KEMARAHAN

Aku ni bukanlah jenis cepat sangat nak mengamuk ke ape, tapi that tourist behaviour really get into my nerves. Cmmon la, org lain pon berkenalan jugak,tapi tak sekecoh korg, Buat mcm negara ni negara korg pulak.... Dah mcm buat party dalam bas tu ... .Kami yg kat depan2 ni bengang je. Aku tengok semua kat depan da pakai earphone , aku kesian kat pakcik yg takde earphone tu .

Well,earphone not really solve the problem of That KEBISINGAN tahap ultimate, tapi kurangkan bolela kot. Kadang2 bile aku da terlena kejap, tibe2 terbangun terkejut sbb diorg menjerit YEY!

U KNOW THAT FEELING RIGHT ? TERBANGUN SEBAB TERKEJUT DGR ORG MENJERIT KESUKAAN ?

Rase mcm nak mengamuk .

Naseb bek dalam bas tu takde yg panas baran . Naseb baik orang malaysia ni baik ko tau tak. Kalau tak dah lame kene sound direct2.


ADVICE

We love you come to our home, but please, have a little respect to us . Do you like it if some stranger come to you home and then behave crazily like its their own home ? ?

PSSS = I Still remember the first time i see  rudeness from tourist. Masa tu lawatan budak ausi ke sekolah kitorg,pastu diorg masukla kelas kitorg...Selamba hati dia je nak conteng2 kat buku nota Chem aku .. serius rasa mcm nak kasi pelempang je masa tu . Dalah masa tu cikgu kimia aku garang. =,=' 

Sunday, March 10, 2013

Way to make your desktop fun


This desktop wallpaper got so many good testimoni from many customer.

Some say - This is unique wallpaper, you must be so stress right?  to put this as wallpaper ?
Other say - Well this is cute ( I dont know which part is cute )
Other other say - Ok this is brilliant. Are you making this wallpaper  using CAD - hahaha this is exagerrating
Some other say - Ok nice,it seems more organized,and it simple cause u know like..it just black and white.

Hahaha.whatever,i never realise this wallpaper can give so many funny impression to so many different people,and i think i need to give credit to the person who make this. Actually i got this from some blog,which i already lost track , and if you happen to be that person,please say so ..

Ok i know you are a little bit confused right now,which part of this wallpaper is fun  ?

-First, you can use adobe photoshope and paint it with other thing,or add other furniture.
-Second, When people see this wallpaper,their reaction ... kind of fun thing to see ! hahaha

## You must be wondered why i suddenly talk english fully in my blog...well thats because i have this special international reader, my respected sir.. Sir Bensaid. Really thank you sir for that, I actually didnt expect at all.






Tuesday, February 5, 2013

Anak ramai serabut gila kot.

Assalamualaikum.

Maafkan aku asyek update blog je.Bukan apa aku banyak sangat pemikiran terpendam yang da lama tersimpan tapi lupa nak diblogkan.haha.So sebelum aku lupa baik aku tulis cepat2.


SERABUT GILA BANYAK ANAK
6 orang anak.Rumah macam baru kene rompak. Jerit sana sini . Nangis sana sini. Cedera sana sini.
Ayah dengan mak cikgu.Tapi masih juga sibuk sebab cikgu sekarang dibebani kerja2 perngkeranian.
Dan orang yang merancang untuk berkeluarga kecil selalu bertanya.Anak ramai,tak serabut kah ?

LET ME SPEAK! HAHAH

Orang yg tak punya keluarga besar takkan pernah mengerti ini. Ada adek beradek yg ramai , memang serabut . Banyak benda kene kongsi . Serabut lagi bila kene tenangkan adek2 yang nangis, yang bergaduh lain cerita. Lepastu bila semua da masuk universiti, duitt plak jadik masalah .. Sentiasa je kene keluarkan duit... Dapat pinjaman pon kadang2 masih tak cukup ....

Tapi .....

-Adek beradek ramai itu sangat seronok. Bila ada masalah,masing2 ceritakan. Lepastu masing2 akan sentiasa backup antara satu sama lain .

-Kalau nak melancong, pergi sekali dalam satu van ... walaupon buruk tapi mencipta kenangan sangat indah.... Macam2 terjadi dalam van tu...dari pelepasan gas beracun,sampaila gempa bumi yg sentiasa berlaku dalam van ( adegan belasah membelasah dalam van ) .Tak kurang juga kadang2 gas ketawa entah dari mana sampaikan semua ketawa sampai terHiccup-hiccup.

- Kalau dalam rumah, sentiasa berebut makanan. Sapa yg lambat untuk masa makan femili,memang menangisla.Nak simpankan tak sempat,laju sangat habis.Hukuman untuk datang lambat agaknya. haha.

-Kalau masak pula sentiasa licin.Ayam2 kat luar pon hanya dapat menikmati tulang kawan2 mereka sahaja.
Kalau dapat nasi basi tu pon da kira fiesta gile la kan.


DAN BILA SEMUA SUDAH DEWASA

Aku yg dalam kategori keluarga ramai ini...tak pernah langsung menyangka keadaan ini. Tak pernah membayangkan keadaan ini berlaku pon. Keadaan dimana....rumah tiba2 senyap sunyi....rumah kemas sangat ... pastu rasa sunyi ...

Inilah keadaan yang berlaku bila ramai adek beradek da mule berkahwin...berkerjaya...stadi kat universiti....
Masing2 pon tak sama jadual kan. So jarang dapat kumpul secara lengkap.

Dan keadaan begitu sangat culture shock....Aku masih lagi try untuk menyesuaikan diri dengan keadaan ni...Aku masih lagi try untuk biasakan masak untuk 2-3 orang ...sebab selama ini masak untuk 9 orang.... Even masak sikit pon makanan tak abis.Dulu selalu licin . Sedih jugala.

Dan van UNSER yang menyimpan seribu satu kenangan pulak dah dijual...nak jimatkan minyak,dan memikirkan tiada lagi keperluan untuk menyimpan unser itu memandangkan 2 anak sudah mula ada keluarga sendiri.

Pada masa itula...aku rasa...BEGITU PENTINGNYA ADE KELUARGA YANG RAMAI.
Pada masa itula....aku berharap aku ade adek beradek seramai mana yang mungkin.

Mula2 memang susah ada anak yang ramai...tapi percayalah,di hari anda tua....anda mungkin akan sangat berharap anda ada anak yang ramai.


MASIH TIDAK DAPAT TANGKAP? 

Aku tau...susah kot nak memahami ayat aku.
So,i think to let you get clear about what im actually try to tell, korg boleh tengok cerita "Cheaper by the dozen " , cerita tu menceritakan segala2 apa yang aku akcelly try nak sampaikan.











Mengapa aku begitu eksaited dengan buku "Aku terima nikahnya "

Assalamualaikum.

Gula-gula diberi lagi,
Kanak-kanak riang sekali,
Janji Mereka sudah dicapati,
Apalagi pergila mengundi.


Aku sangat riang dapat voucher buku 1 malaysia.Apatah lagi ianya ialah duit ayah aku.Gembira la. hahaha. Ketawa dalam kesindiran. (Hanya mereka yg rapat dengan aku je boleh memahami aku yang gila ini )


Oke.So bile da dapat vouchaar,apa lagi,aku punya eksaited nak beli buku yg aku MENGIDAM sangat nak beli. Oleh sebab ianya mahal, jadi aku mengiidam la kan...




LETS TAARUF WITH THE BOOK
So cute kan buku ni , Oke guys and girls ...sebenarnya buku ni is gabungan tiga buku untuk siri "Aku terima nikahnya " .... sebab ianya gabungan jadi ianya mahal la kan. ahahha.Tak la mahal tapi untuk orang yg tak suka buku mcm aku mahal la kan. haha. RM 55 ringgit sebiji. But believe me,its WORTH.

GATAL KAH BACA BUKU INI
Mungkin bagi korg,aku ni 'GATAL' sebab asyek baca buku pasal kahwin2 je kan...tak sabar nak kahwin ke ape ? ! haha. Tapi bagi aku..... Perkahwinan ialah satu benda yang patut dipelajari SEBELUM , SEMASA,DAN SELEPAS. Ya kawan2...Perkahwinan juga satu cabang ilmu.

Bukankah kita ni memang sentiasa belajar ? Takde istilah 'BERHENTI BELAJAR' pon.
Korang sendiri tahu kan,Jika dikumpulkan ilmu yang ada kat dunia ni,ianya hanyalah umpama setitis air di lautan yg luas.Ilmu Allah itu sangat luas. MasyAllah...

HOW I MET THE MINI2  BOOK
Buku pertama ummi yg kasi. Mase tu umur aku baru 17 tahun. ummi kata buku ini sesuai untuk sape2 jela....

So...aku yg sangat pemalas baca buku ni pon,bacalah....
bile baca...perghhh......jatuh cinta! (Bkn jatuh cinta kat orang ye)
Aku bole katakan aku ulang baca buku ni lebih 3 kali.


SUMMARY ? 

Memang best...bagi aku,ustaz hasrizal pandai menyusun kata2, menyusun cerita, even ade lawak yg bole buat aku ketawa .... tak kurang juga buat aku tersedar dari lamunan panjang.Menyedarkan aku,setiap orang,ada kisah 'Cinderella' masing2. Cuma,ianya terpulang kat orang memandang kisah mereka sebagai positif atau negatif.
(Yela,ada orang....selalu je jeles dengan orang lain...suami org lain sweet,tapi suami dia..dahlah tak romantik,garang.... To me,kalau kita keep banding2kan pasangan kite dengan pasangan orang lain....memang negatif la jawabnya kisah "Cinderella" kita... Dan sebab itu...kadang2 rumahtangga tak bahagia.)

Ini yang ak dapat rumuskan lepas aku baca buku ni.Dia takdela cakap pasal cinderella,tapi lebih kurang la isi dia.


PSSSS :

(Dan orang sentiasa berkata,sastera itu tiada masa depan yg cerah.
Ah,tong sampahkan itu semua.Mereka itu mungkin orang sains yg terlalu bongkak dan ego.)
Aku suka sangat dengan orang yang pandai bersastera.....Sebab aku ni tak pandai langsung bab sastera2 ni,jadi aku respect gila2 la kan kat orang sastera.Bagi aku, kata2 itu lebih tajam daripada pedang.





Sunday, February 3, 2013

Family outing : Pos lebir,Gua Musang - Day 4

Assalamualaikum,ye aku yamilalala bersiaran secara langsung dari surau blok aku sendiri...in which,tak jauh pon dari bilik aku and in which,aku tak dapat masuk ke bilik ak sebab takde kunci.

Alhamdulillah.naseb baik ade surau sebagai tempat berlindung malam ini.haha.

Oke,teruskan dengan,err...diari journey aku.


PERKAHWINAN GILANG GEMILANG,4 PASANGAN

Hari ke empat mungkin juga hari bersejarah kerana ada 4 pasangan yg akan dinikahkan oleh tok kadi.Tapi atas masalah2 tertentu,hanya dua pasangan dapat hadir.....dapat liputan tu dari rtm,aku tak batak pon,cuma eksaited sahaja.hahaha.

Tapi aku tak tengok pon liputan tu balek kat tv,entah disiarkan entah tidak aku pon tak tahu.Tapi kalau disiarkan alangkah malu bukan kepalang kalau tibe2 muke selekeh aku termasuk pulak. =,=

Tapi melalui video yg dirakam artis sinetron lia yg mane ak meminta bantuan beliau untuk merakam,
(kerana pada masa kejadian aku sedang bertungkus lumus menyiapkan 34 biji belon berisi air untuk sukan yg akan diadakan selepas majlis pernikahan tu), kelakar jugakla tengok,hahah,iyela sebab pengantin mcm malu2 kan ramai org rakam and amek gambar,pastu kene ulang lafaz la itu semua.


SUKAN BERSAMA ORANG KAMPUNG

Yeah,akhirnyer,detik sebenar aku sebagai biro sukan tiba. Kami ade banyak games yg dibuat utk org2 kampong mcm jalan gune batu,makan pear tanpa tangan,gendong pasangan(sesama jenis only)...and mcm2 lagila...,and salah satu games is my games of course.

so aku uruskan games kaum wanita,takat passing belon berisi air jela kan.senang sangat.

sebab terlalu senang,kami tukar rule.Do pusingan elephant trunk sebanyak 5 kali,and then baling kat grupmate tanpa mendepani mereka.

Haha.that is where the best part began.Splash here splash there! Uuuuu i like that.Its more,funn. haha



ok.itu jela.....GAMBAR AKAN DIUPLOAD NANTI.HAHA.SABAR EH.


Friday, February 1, 2013

Family outing : Pos lebir,Gua Musang - Day 3


HOMESTAY,BUT MORE TO ZIARAH AGAIN WITH LONGER HOUR

Untuk Homestay ni,kami takdela tidur kami rumah femili angkat...just lepak kat situ lame sikit...so,mase homestay tula,aku berjumpe dgn satu benda baru ...


HELLO BUAH RAMBAI ! 

.....hari dimana aku jumpa buah rambai!
Secara serius dan tak main2,JUJUR aku katakan aku tak pernah jumpa buah rambai,makan apatah lagi

kan.Lepastu aku diketawakan nak angkat and adek beradek angkat ak yg lain sbb tak pandai mkn

buah rambai. T_T . Anyway thanks for teaching me makan buah rambai.haha
Siap belajar buat BELON dengan rambai lagi,hahah SERONOK .

#Umi kate last time die makan buah rambai kat kampung ak is , mase die kecik. hahaha. kire nak

cakap buah rambai kat kampung ak da lame pupus.


MAKAN TENGAHARI SAMA-SAMA

 Hahaha.mase ni ak mungkin da mule rase semangat kekeluargaan angkat tu.Well,kitorg makan dgn femili angkat mude kitorg..yg tua..kami masih rase awkward dan tak berani pon nak makan sekali...bukan ape,takut diorg marah ke ape kan.haha. bro1 angkat aku selamba hati die je nak habeskan makann tu,i mean,makanan tu rasenyer utk dihabeskan oleh femili angkat =,= . hahah.dalam hati aku ooo,mungkin utk mengeratkan lagi kemesraan,die makan dengan begitu selera supaye keadaan tak jadi awkward. (Aku tak rase die bace post ni sebab usually man dont really read blog yg membebel lebih dan mengarut je kejenyer.hahaa.)


Thursday, January 31, 2013

Family outing : Pos lebir,Gua Musang - Day 2

Assalamualaikum.

kembali bersame spammy , ahha
Aku ade name nakal baru,SPAMMY.
Well mungkin sbb ak ni jenis annoying,which is SPAM + YAMI = SPAMMY

Ok aku terpakse mungkit janji utk post sblum ni,kate nak gabungkan hari lah.tapi tak bole.setiap hari disana sungguh la spesel.haha.



DAY 2 

SCHOOL ATTACK! 

Ok so disebabkan ak biro sport,so ak kene joinla budak biro module(yg menguruskan budak2) utk school attack ni. Biro2 lain semua pegi ajak apak dgn amek pergi health check ..

Mcm yg anda tau,school attack ni kite buat aktiviti dgn budak2 kat skola la kan.Skool etek kitorg sgt sederhana,buat kat surau je...tapi seronok!! 
Aku rasa mcm kembali ke zaman kanak2 sebab kitorg banyak menyanyi dengan gaya...So cute the dance.haha..chicken dance la...pastu lagu trauma japan punye gaye la...

[EDIT]

Duhh aku lupe nak cakap. Kitorg dibahagikan dgn grup . So ak dgn bro ni urus satu grup ni la...budak2 grup ak baik2 je,nakal pon nakal biasalah(ak rase nakal lagi sepupu samseng kecik ak haha-kalau korg stalker ak mungkin korg tau sape budak tu)

Jadi,ade lah pertandingan buat binaan gune straw.Dengan otak ak yg 'kreatif' la sangat,hahah,ak dgn bro tu hanye dpt mengilhamkan buat rumah pondok je.itu pon,ak tak tau la jenis rumah ape  kitorg buat. Budak2 tu hanya bantu je. Hahah,what do u expect, kitorg yg da 20 an pon tk tau nak buat ape2,inikan lagi budak kecik ( cover malu)

Ok pastu kitorg kene ajar budak2 tu matematik(yeah budak yg range from darjah 1 - darjah 6 )
tapi level diorg agak same,diorg masih tak tau pasal tambah tolak....ya Allah siannyer...rase mcm nak jadi cikgu kat situ je kadang2..memang penat ajar diorg,(masetu la ak teringat umi ak,bagaimana penatnyer umi nak ajar budak2 skola die matematik )


Org kate kitorg korbankan mase cuti utk prograam ni,tapi bagi kami tak.Aku yg rase mcm aku tgh bervacation adelah! haha .. Seronok main dgn adek2...main mcm kanak2..... pastu pegi jalan2 tgh keindahanan bumi ni....tgk keunikan org... dan belajar sesuatu dari org lebir ni.




ROMANTIK WAYANG BERSAMA SI DIA

Sweet sangat.Tengok wayang dengan si dia.hahahaha.
please,dont judge first.
si dia =  BINTANG3 BERGEMERLAPAN + langit malam yg sejuk dengan rembulan yg tenang.
Memang ak bercinta dengan suasana malam pon,tak bole ? hahaha

Ok tapi serius ak tak tipu... sbb dalam hutan,jadi tkde pencemaran cahaya sgt,bintang lawa sangat...kalau boleh nak je ak baring kat situ tgk bintang,tapi sbb ak ni wanita,kenela jage maruah kan.haha









Tuesday, January 29, 2013

Gambar bintang yg super scary.(Mungkin Hiperbola)

Assalamualaikum.

Ok,so malam ni bulan cantik mcm biasa
.So aku pon pergi la ambik my Sony DigiLife DDV-H6 , Saje la kan nak main2 tangkap gambar malam. 

(The camcorder that aku sangat menyampah kalau gunekannya sebab crappy sgt.)

But it turns out.Im the one who so crappy.

Aku actually just discover something interesting about this camera.

IT CAN ACTUALLY TAKE PICTURE OF STARS,NOT MILLION,BUT IT STILL TAKE.

But ape yg menyeramkan is.

It even takes something scary and weirdo,ok maybe not weird for astronomers,but for someone that has zero knowledge about stars like me,it is interesting yet scary sikit.haha.


OK,KAT SINI ADE BEBERAPA GAMBAR,ADE SPOT MCM WARNE BIRU TU(ITU YG AKU KATE MCM SCARY TU) - AKU SERIOUSLY TAK TAU APE KEBENDE KAH ITU,DAN AKU NAK SANGAT TAU.




YG NI TKDE SPOT BIRU SBB NI AKU AMBEK KAT KAWASAN LAIN.


SPOT BIRU LAGI


A









ANYWAY,AKU SANGAT SUKE SBB DPT AMEK GAMBAR BINTANG WLUPON  TK PAKAI DSLR, KALAU ADE DSLR LAGI MESTI BAGOS KAN ? HAHA

Sunday, January 27, 2013

Atok,Please be well.

Assalamualaikum.
Dua bulan sudah.
Dua bulan atok tak nampak apa2.
3 kali kene bedah,masih tiada apa2.
Atok leken,atok sebelah umi aku.
Aku susah hati.Sedih.
Apatah lagi bila tengok atok yang terpejam mata,
tapi masih tersenyum,masih ketawa macam biasa.
Masih bergurau dengan kami macam biasa.
Hati rasa,sebak sangat....



Atok,yam sentiasa doakan atok sihat.
Bahkan yam sentiasa,sentiasaaaa doakan semua keluarga kita sihat walafiat.

Please be well,atok.Semoga atok boleh tengok cucu2 atok balek.
 :'(


Thursday, January 24, 2013

Family outing : Pos lebir,Gua Musang - Day 1



Assalamualaikum.

Korg pernah tgk tak variety show korea, family outing ?
If yes,then korg mungkin paham apa aku akan bicarakan di post ini.
If no,korg pon akan paham jugak sebab tkde kene mengena sangat pon tgk citer tu ke tak.hahahha

Ok fine.Ade sikit. 15-21 Januari 2013 may be my first ever adventure,and FAMILY OUTING with people totally stranger.

Aku pergi menyertai program Islamic Practical Teaching of Orang Asli bersama2 around 80 orang yg lain.Aku tak pernah pon kenal mereka2 ini.Tapi,spending 7 hari dengan mereka,berfamily outing same2,makes me feel they are like my own siblings.Yela,Sejak abang ngan kakak aku kahwin,family kitorg semakin berkurang.Jarang dapat spend time same2.Lagi2 bile semua adek beradek dah tak duduk rumah full time.Sangat culture shock kot.I mean,Dulu selalu berebut jajan,makanan...Sekarang,makanan asyek tak habes je.

Ok aku mcm da mule keluar tajuk ni.
Kembali bersiaran.

Lori dan roaller coaster
- This is best giler.Naik lorry yg disumbat dgn beg dan org,and dgn jalan berbukit.Pergh.U can imagine right ?

First meeting with the kids
- Ok,kitorg jumpe budak2 kecik ni mase solat maghrib berjemaah same2.Mule2,alololo.sweetnyer,muke2 innocent.Lepas start solat je,hahaha....make switch kenakalan mereka diaktifkan.Especially mase sujud,aku tak tau ape lawak sgt sujud tu sampai diorg gelak.hahah.KIDS.We cant really do anything,mase tu tgh solat kot.Tahan jela.

First game with commitee
So,selepas bertaaruf malam sebelumnya,mase riadah pagi2 tu,we play game.Like family outing.Sape kalah kene pergi ke kampung yg jauh.hahaha.
The game is like this.Ade due kumpulan bertarung,sape teka nama paling cepat die menang.Dan of course la,,ade penghadang diletak antare due grup tu,lepas penghadang tu jatuh,cepat2 teka.

So,ape yg berlaku,kumpulan aku kalah.yeah.like that.haha.

First meeting with orang kampung.
Well,i gotta say.Pergi kampung yg jauh ni best jugakla,mmgla penat,tapi u know what...It feels like,jungle trekking sikit2.Dengan nature yg begitu indah,masyaAllah....u just cant stop smiling.Mase tu rase mcm dkt kampung dulu2 je...Masih tidak terusik dgn pembangunan sgt.

So,dah sampai tu,kitorg pon jemputla,pergi rumah ke rumah.Ramai yg takde.Almaklumlah,pagi2 kot.Mak2 pegi basuh kain kat sungai besar yg bahaye tu...apak2 plak g kebun,or hutan.
Tapi tkpe,adelah jugak certain org kampung yg kami berjaya jemput.Mereka pemalu orangnyer.

Playing with kids
Susah nak explain perasaan tu.Perasaan mcm,jatuh cinta saat pertama.Bile main dgn diorg...and diorg pon main sama...I was like so terharu.Gelak ketawa diorg buat aku happy.Laagi2 dgn suasana nyaman,harmoni...mmg rase mcm zaman kanak2 aku....suasana tu buat aku teringat zaman kanak2 aku.EPIC.

First meeting dengan family angkat.
Hmmm.So,semua commitee dibahagikan kepada lebih kurg 15 group,and each group dpt 2-3 family angkat.Bile tengok list name tu...i was like,argh sape ni,dahla haku tak kenal sape2. So petang habis makan aku pergi rajen sgt basuh talam,habes kehilangan adek beradik.Mase tu tercarik2 mane siblings angkat aku ni? waaaa... sampai hati tinggal aku.... T_T .. So ak pon pegila sendiri carik rumah femily angkat tu,dgn harapan mereka di situ.Sekali tak jumpe plak rumah tu...hmmm mmg kesane kesini la kan.Putus asa,aku terus balek....dlm perjalanan balek tu,tibe2 ade org jerit2 name aku,hahahaa....aku ditemukan dgn adek beradek angkat aku.Tuhan sajela tahu betape aku gembire.hahaha

Panjang plak ak membebel.Nak buat cmne.First adventure kot.haha

Ok da jumpe tu,terusla carik rumah.Rupenyer aku sesat sbb no lame rumah tu tak ditanggalkan.So yg ak nampak tu no lame.Haish,sabor sajala.

First time jumpe.AWKWARDDD....Dgn aku first time,mmg ak tak banyak ckp la.So sbb awkward sgt,kitorg balek awal. Balek2 kosong gile centre.Takde org.Sebab bosan sangat aku pergi basuh talam yg kotor2 tu. Hahaha. Itula kesan bosan melampau.hahaa

Wayang gambar ditemani bintang
Menonton wayang ramai2 dgn orang kampung,dengan Kedinginan malam,ditemani bulan sabit yg sgt lawaa,and bintang2 yg sangat begemerlapan....Aku sangat jatuh cinta...Lagi2 aku ni sangat fanatik dengan bintang,sampai buat wish,moga suami aku nanti suke bintang jugak.hahaha.

Sangat EPIC kot mase tu.Rase mcm nak beli kamera termahal kat dunia pastu rakam suasana malam tu.ooohhh...

Itu jela kot.Ade lagi day yg lain.Tapi jgn risau,day 2,3 and so on ak akan gabungkan sbb tk banyak pon nak citer.hahaha.

p/s : ak akan update lagi lps ni sbb ak ade buat video khas.,











Wednesday, January 23, 2013

Projek saya cuti universiti.

Assalamualaikum.

Cuti universiti - bukankah itu kedengaran begitu kemahasiswian ?

hahaha.watever.

Ok,kawan baikku.Seperti mana yg anda sedia maklum dan ada yg masih tak tahu,beberapa hari lepas,aku baru balek dari program censerve(Some kind of badan kebajikan kat uia)

So,aku berkampung seminggu kat perkampungan asli kat pos lebir,gua musang.

Memandangkan ayah menghadiahkan aku video cam buangan(actually not la buangan,tapi ia sebenarnya video cam yg disalahsangka sudah meninggal,jadi ayah belila camera baru.tup tup hidup balek,ape lagi,jatuh la ke tangan aku.)

Jadi utk tak mensia siakan pemberian ayahanda,aku rase aku nak buat movie,some kind of mini movie.
Ok mungkin super mini movie,sebab aku rakam sikit sangat.Yela dgn memory card sekecik 2gb,what do u expect ?hahahaha. Lepastu dgn tak sempat nak charge la,mmg aku rakam utk 3 hari punye program,out of 7.


So now,aku pon tengah  belajar care2 mengedit video,i mean,basic video movie.Its not great,but watever,yg penting ak nak kenangan to diabadikan.hahaha.

P/S : Editiing video,dengan computer berkelajuan 1.3 Ghz only is really frustrating.ahahaha


Monday, January 14, 2013

Last PERFECT vacation dengan UNSER

Assalamualaikum.

hmm.aku rasa aku mcm tak boleh lupakan unser.Apelagi selepas terlihat gambar2 dahulu kala,tahun 2011,ketika aku cuti 6 bulan(kalau tak silap la).

Sebenarnya,bukan unser yang aku tak boleh lupekan,tapi...kenangan dengan family itu sendiri.

Yes i still have my family,dan insyaAllah semoga dipanjangkan umur kami semua...Cuma,aku just rindu sangat kenangan bervacation dgn semua adek beradek ade and masetu masing2 tkde family sendiri lagi,in one car.

Masetu Kakak tak kawen lagi,kapi si abang tak kawen lagi,and we got unser,the one car that can memuatkan 8 org ,dengan segala ketidaksenonohan,ketawaan yang terbahak2 dan kekecohan serta pergaduhan yang childish berlaku disitu.

Dan of course,the feveret vacation place yg da beribu kali kami terpakse lawati,Cameron Highland.


And that time,kami pergi dengan adek ayah,with his family.

Makin aku ckp makin korg akan tak paham punya.So,enjoy the little bit gambar.





                  This is adek sepupu aku,The most bongsu punya cucu.The bakal samseng and now
                  mmg samseng pon.hahaha.Cube tengok ape dia pegang tu,korg tak nampak sangat.Tapi ITU  
                 ADALAH BUAYA TOY!

         Umi dengan baju mak datinnya.Ayah mungkin Dato'  yg tersipu malu.haha
           Sebahagian dari kami.The boys berlagak taknak masuk picture.


                                         

                  UMI AND HER UNSER AND HER UNSER CHILDREN



        Aku terpaksa mengorbankan diri untuk tak bergambar sekali.Ah sadis

Saturday, January 12, 2013

" Aku nak keluar dari Engineering! "


org kate kalau jadi aku ni,takyah da teruskan engineering,buang mase je.mcm takde harapan da.

MEMANG.Kalau ikutkan,well,entah sampai ke tak ke 3rd year second sem.

but watever.dad say,teruskan je belajar,dont stress,be happy.apepon kerja menanti,hambek je.

bak kate mak lili, "TAK MATI PON KALAU TAK JADI ENGINEER "

yg penting,mintak dimurahkan rezeki.

DOA SELALU.

Rezeki tu tak terjangka kot.


~~~lagu owl city yg hepi go lucky menemani~~