Thursday, September 29, 2011

law of attraction.

ape itu law of attraction.??

it is,law yang membuatkan semua org jatuh cinta kat kau.
kau jalan je,semua org pandang.semua org jatu cinta kat kau.
haha.nonsense.ok aku bergurau.takde kene mengene pon dgn yg kat atas,okela.ade kene mengene sikit.


basically,law of attraction is :
The Law of Attraction is a metaphysical New Thought belief that "like attracts like", that positive and negative thinking bring about positive and negative physical results, respectively. According to the Law of Attraction, the phrase "I need more money" allows the subject to continue to "need more money". If the subject wants to change this they would focus their thoughts on the goal (having more money) rather than the problem (needing more money). This might take the form of phrases such as "I do have more money" or "I will have more money".


oke.so,agak2 korg bole percaye tak?


kalau cam aku...to me...law of attraction ni lebih kurg mcm positive thinking la...
and satu lagi...ACTUALLY,ape yg kite fikirkan tu pon boleh jadi doa...sebab tu la jangan pikir negatif....
ok.aku belajar dari kawan jugak.hehe...kawan yg terase tu bolela terase skrg yek. :P


and utk pengetahuan korg...aku skrg berlatih utk apply positive thinking in my life...and seriusly...ianya mmg terjadi...tapi kalau ade bad side berlaku dlm hidup korg,itu ujian oke?normal la...mane ade org hidup positive je sentiase....

okela.dahla.lebeh2 plak aku membebel kat sini..lagi satu...ape yg aku ckp kat atas ni bukannyer betul sgt pon...just pendapat je. :P
.

HEY...AKU TAK PUTUS KAWAN OKE?

hm.just want to state here.i never ever ade istilah 'tak nak kawan'.
ok?
kalau aku ckp camtu pon..itu maknenyer aku bohong.
mulut aku bohong.
sebab aku tak tau nak jawab cmne.
aku tak pernah nak putuskan kawan..tak kire betape besar kesalahan die buat.
ok?
aku tak sedia lagi.aku tak selesa.bagi aku,berkawan nak kene selesa.
and to all my frens that aku da sakitkan hati...seriusly,aku mintak maaf sgt.
im not a perfect girl.

HAHAHA.JUST A LITTLE MENGGELABAH EMO STATEMENT.

MY FOREIGNER FRIEND,AND THE STRESS OF STUDY HAS BEGIN!

rindu kat blog ni.hampir 2 minggu tak melawat.lawat tu lawat.tapi jenguk sekejap je.taula kan internet kat U ni camne...kalau ikutkan,style aku mase kat foundation pj dulu,sanggup tak tido malam semate2 nak dapat internet laju...tapi ntah kenape ntah sekarang ni...aku asyek nak tido awal je...otak penat kot..

huh.second and third week dah mule membuatkan aku stress.hey hey.releks.aku takdela maksudkan it is a bad stress.it is good stress u know?cause with that stress,i have engine to start my otak and to ask my body to sudy hard!

so.banyak aku nak cerite pasal uia.a very interesting and unic place to me.eh eh.not because i love uia oke,this is because....hobi aku ni suke berjalan,mengembara,mentafsir...observe and sebagainyer lah.

(eh,korg sedar tak ayat aku da tak childish da skang ni?nampak sgt aku da matang kan? :D)

THE INTERESTING.

~u know...uia ni banyak foreigner dari middle eastern.africa...and watsoever negare yg tak penah dgr pon ade.
~kalau da mcm2 bangse,perangai pon mcm2.
~selalu je aku dgr from my fren pasal the negative side of this foreigner.ok.mmg.ape yg mereka katekan tu benar.
~BUT.BUT.BUT...u know wat...entah kenape...aku rase having a foreigner friend in ur class really interesting.diorg dri mcm2 negare.and diorg ade mcm2 pendapat.
~and mcm2 fesyen pakaian.serius aku suke gile tengok org pakai mcm2.and to me it is not weird ok.
~TAPI KAN,AKU SANGAT MARAH.bile kat kelas bebudak lelaki tu mcm ejek2 satu2nyer foreigner kat kelas circuit.woi,!beliau tu kan tetamu yg belajar kat sini,kenape nak hine.sangat tak sopan tau.entah2 otak beliau lagi bijak 10 kali ganda dari kau.memangla die dari bangladesh.so wat?die ade ilmu.org ade ilmu ni,perlu dihormati tau?

PERIHAL SIR BENSAID.

~kalau korg sedar.aku ni bnyk sgt ckp pasal sir bensaid.apesal?apesal?
~sir bensaid is our islamic worldview lecturer.die dari algeria.well,untung aku dpt lecturer yg pernah tinggal canada and uk.cause u know wat?die buat kami think worldwide.islamic worldwide.jangan asyek nak ckp pasal melayu je.THINK ABOUT OUR MUSLIM BROTHERS OUT THERE.
~our class is our femily,that wat he said.yes!itu yg aku nak.tau2 jela kan kalau dok kat u,susah nak rase kelas tu mcm femili.iyela...dtg kelas terus stadi,dgr lecturer ckp,and then habes kelas blah.TAK SOCIAL langsung!apekah.
~semalam semalam die tegur ak sebelum aku sempat tegur.i was like,terkesima and happy.he remember me?sangat terharu.
~aku paling suke kalau die cerite pasal bende2 yg aku tak tau.like,how life as a muslim in western country....budaye bangse lain..and watsoever.
~and he loves malaysia.seriusly.he said,akcelly his wife loves malaysia more.aww...


PERIHAL KAK MIMI
~kak mimi,lecturer circuit kami.SANGGAAATT COMEELLLL.
~seriusly,she is such a caring person.dahla comel,caring,bijak...weh2,untung gile bakal husband die.
~die ajar circuit with such fun way.kelas kami rase mcm ceria.kalau aku tensen pon,itu salah aku,otak aku lambat sgt nak pikap ape yg kak mimi ajar.
~the best part,kak mimi punye tutor.lupe name die.let me call him bro.
~bro ni ade masalah speaking accent.eh eh.bukan masalah.kak mimi da menyedarkan kami yg kami sebenarnyer yg salah.bukan salah die pon speaking die pelek camtu.kami yg patot belajar utk paham ape die ckp.
~and bile pikir balek...haahla,,tol gak.ini baru belajar.belum keje lagi.nak kene hadapi lebih banyak speaking accent.face it !

and banyak lagi perihal lecturer aku yg lain.tapi tak tau nak cerite.HAHAHA.AKCELLY,ini baru permulaan.belum habis sem pon aku da pegi gelabah2 nak story pasal lecturer aku.mungkin aku eksaited,KOT?

*********************************************************************************

oh ye.and untuk sesape yg bertanye kat aku pasal best atau tak life kat uia.?meh aku jawab.

'mane2 u pon,kalau kau seorg positive thinking,kau akan rase u tu sangat best! '

'uia is sgt interesting.i can watch so many variety behaviour of people.watching people is fun!'

'hey hey.i have 4 years here in uia gombak.so..i don want to think so much about negative side of uia.i just want to think that positive side so that i will always feel that uia is my second home and i wont be bored to die for the next years to endure'

Wednesday, September 21, 2011

Kenapa kami suke melancong

*kami di sini merujuk kat keluarge aku ye.

Kenapa kami suke melancong?ye.ianya bermule dengan satu perbualan.mase tu adek sedara aku and adek bongsu aku berbual samting pasal pernah pergi ke tempat2 menarik.


SEPUPU KECIK AKU : KITE PERNAH PERGI LANGKAWI...(which is far far away from our home.)
ADEK BONGSU AKU : KITE PERNAH PERGI TANJUNG SEPAT....(which is only 10-15 minute from our home!)


sejak perbualan mereka tu la....baru la ayah and mak aku start bawak kami melancong secara kerap..
p/s : akcelly perbualan ini suppose to be kelakar.tapi aku kan da matang,so,kene tulis secara serius la.

Sunday, September 18, 2011

MINGGU KELAS YG SESAT.

minggu pertama kat uia Gombak,semua budak intake baru wajib sesat.kalau tak sesat,mungkin die tu pernah squatting kat uia kot. :P

anyway....while mostly student find it so frustrating finding the class...aku rase mcm SERONOK gile.ok.aku seronok kat hati jela....dekat luar,aku sengaje buat muke pure2 masam.sebab aku tanak kecikkan hati kawan aku..iyela..kang aku sorg je sronok,yg laen tak seronok..tak sedapla kan...

kenapa aku seronok?

sebab aku ni traveller.hobi ak mengembara.so,i find it is eksaiting,jalan sane jalan sini,discover tempat baru,pemandangan baru...it is eksaiting,ok?
and kalau aku banyak duet nanti,lepas pegi haji and umrah,aku bercdg nak pegi CHINA.serius.mmg aku serius.hmm...itupun kalau makbapak ak kasik.and maybe ... husband aku????!!!!

ok.aku mungkin terlalu memikirkan mase depan.

Thursday, September 15, 2011

CERITE TAARUF HECTIC WEEK IIUM GOMBAK KAMI.2011/2012



ok.ak da masuk UIA GOMBAK.seperti yg anda sumer tahu dari tahun lepas lagi aku eksaited gile nak masuk uia gombak.tapi disebabkan that SAD thing,aku terkandas di uia pj untuk satu sem lagi.bukan itu saje,bala menimpa bile aku terpaksa menunggu dan bercuti 6 bulan lagi utk masuk uia...SERIUS,aku rase wat the arghh!aku paling benci cuti panjang oke?


tapi.tup tap tup tip.eh eh,da masuk bulan 9.
eh,eh da start taaruf hectic week.


THE TAARUF HECTIC WEEK.
~mmg hectic wa ckp lu.haha.sape tak benci mingu orientasi kan?dan sape yg tak penat minggu orientasi kan?sume org penat..semua org benci,semua orang ngantok.

~but guess wat,with my hepy go lucky frens ... i manage to think a little that taaruf week is fun.u just smile.u just act childish...and u just ignore when the senior marah kau suruh kau jalan cepat sikit while kaki tgh sakit akibat kasut yg menyakitkan...dan perjalanan yg jauh gile sampai kaki jadi cramp.katakan saje dalam hati, " ala,diorg pon manusia.diorg lagi penat kalau diikutkan.so kasi can la..."

~the free food.everybody loves free food.and the food is hygiene.no ulat2 or watsoever. ( tolong kuatkan hati dgr bende geli cmtu)

~talk-talk-talk-talk.ceramah-ceramah-ceramah-ceramaah.TIDO-TIDO-TIDO....serius...aku rase..kitorg lebih banyak amek gamba tido.nak menunjukkan betapa mudahnya tertido time talk taaruf week.lagi2 utk sape yg dapat duduk atas dewan CAC(cultural activity centre)...memang best la sebab kerusi kat situ empok gile wa ckp lu.


~THE BEST OF ALL. CULTURAL NIGHT(boleh tgk penutup die kat sini.....aku terasa mcm aku pegi istana budaya dan watch show kat situ.serius la budak uia rupenyer berbakat jugak ye. :P
aku tak sempat nak upload yg laen..padahal aku rakam banyak2.

~hari esoknyer.PONTENG.padahal hari last.haha.aku pergi kenduri rumah macek aku.lantakla die mau hukum ke ape.akcelly kami tak rase kene hukum sebab upacara perjanjian tu dah habis hari jumaat tu...so,berdasarkan batch2 sebelum ni....officially mmg tamat la kan.

and finally.....kalau rajen gile nak loading video...dipersilakan melihat,perjalanan taruf week kami.haha

video

Saturday, September 3, 2011

RAYA YG TAK SAKAN- D-DAY(RAYA FIRST)

Allahuakhbar allahuakhbar allahuakbar...lailahaillahuwallahuakhbar...allahuakbar wallillahilhamd.



LOCATION : RUMAH SENDIRI
pagi raya yg cukup indah.terik mentari tidak kurasa kan sgt,kerana aku duduk di dalam rumah menyusun biskut dan kuih raya.almaklumlah..semalam sebok menyusun kat rumah nenek.mcm biasa...pagi raya si lelaki2 sarapan dulu...sebelum pegi ke masjid..manakala sang perempuan sebok mengemas memandangkan hari semalam hanye sempat menyusun perabot...
habis sembahyang raya...dah siap gosok baju sume,dress up lawa2...make kami pon bermaafan la...sambil bergambaran.

LOCATION : RUMAH ATOK SEBELAH AYAH

and then berjalan ke sebelah,rumah atok belah ayah....kami agak terlambat...makcik pakcik sepupu sepapat sume dah salam bersalaman.mase kami masuk,sume da amek gamba.ehhh belumm.
so,,,sume gamba sudah diambil.gambar setiap keluarga kecil....gambar semua cousin perempuan,cousin lelaki...anak kandung atok..menantu atok.semua pon sudah.and mcm tahun lepas...


LOCATION : RUMAH ATOK SEBELAH UMI.

habis bergambar...terus berangkat ke rumah atok sebelah umi.tak jauh.dalam 200 m je.selalunya kami makan dulu kat rumah atok sebelah ayah..tapi da lambat da haritu....entah kenape ntah.
sampai kat rumah atok,terus cepat2 bersalam-salaman keluputan dingapuro dengan atok and nenek.sebab,kami tau...rumah ini bakal diserang sebentar lagi.habis salam sumer tu,pegi cepat2 makan.ala....makan masakan semalam yg menunya banyak tu.hahaha.tapi mmg sedap la kan.masak secara ori.

habis makan,mcm2 tau2 je...org terus serang rumah nenek.sekali dtg bukan satu keluarge tau..tapi dibawaknyer semua cucu cicit sekali.

and this is why,i said that first raya day kami tak beraya sakan.from 10-12....kami menunggu kat rumah nenek.memang serius ramai org dtg..sampaikan 4 buah meja pon tak cukup nak tampung.huhaha.

after that,ganti shift dgn kakak and abang sedara aku yg dtg.


LOCATION : RUMAH KAKAK SULUNG KEPADA AYAH,DAN KAKAK SULUNG KEPADA UMI.

Aku boleh katakan,umi dan ayah memang berjodoh.i mean,pattern keluarge mereka mmg same.umi anak tgh,ayah pon anak yg bolelah tengah.
and anak sulung dripada keluarga ayah and umi is perempuan...and anak bongsu dri keluarga ayah and umi plak lelaki.haha.memang BERJODOH.

aduh.aku tak tau perluke aku cerite sumer ni.

anyway,due2 kakak ni tinggal satu kampung dengan kami.haha.believe me,most of my sedara satu kampung.

dan kebetulan plak,due2 kakak sulung suaminya sakit..jadi,menjadi kewajipan untuk kami melawat mereka pada hari raya pertama.


after habis melawat mereka.make habisla raye pertama.this is because rumah kami pon da dilawati org tak putus2.
walaupon terlalu bnyk rumah kene lawat lagi ni....(Well,kami kene lawat sekaligs utk due belah keluarge.u can imagine how many house is that.)

``THE END.

Friday, September 2, 2011

raye yg kepenatan- before raya.

selamat hari raya.selamat memasuki bulan syawal.dan selamat menahan nafsu dri makan terlalu bnyk.AHAHAHA.

straight to the point,aku terus jela cerite ek.

THE DAY BEFORE D-DAY
___________________


- aku pegi rumah nenek sebelah umi.tolong masak kat sane.manakala umi,ayah and adek beradek lain semua pegi uruskan rumah sendiri and rumah atok belah ayah.untuk tidak memeningkan korg...rumah aku,rumah atok belah ayah dan belah umi berada dalam lingkungan kawasan 200 m.jadi...sangatla dekat. =,=' .thats why la kami berpecah2 . bukankah itu namenyer,KERJASAMA? muhaha.


-sampai rumah nenek(Ceh mcm jauh gile.padahal,dekat gile )...mcm biase..perkare pertame.kite kene sapu rumah.haha.menyapu rumah nenek bukanlah tidak penat dan bukanlah tidak susah.menyapu rumah kayu,yg luasnya seluas separuh padang bola...haha.lagi2,rumah kayu sgt senang mendpt habuk.pagi tu kau sapu,petang tu dah penuh habuk balik. :D

- habes tu...basuh la segala bekas kueh yg da bersarang labah2.walaupon disimpan dalam almari,lelabah still mengade2 nak buat sarang kat situ.aku tak paham kenape.bukannyer terang hidup dalam almari tu kan?

-habes tu....pegi tolong masak segala jenis rendang,ketupat...ungkep...and mcm2 la....believe me..menu sgt banyak tapi org sgt sikit...well..sebab mereka yg lain mmg ade hal time tu..and ade yg balik kampung sebelah sana...so...mmg kene keje kuat la kan...

-lepas zohor..masak memasak still berjalan.serius.aku sudah penat gile.tapi melihatkan pakcik makcik yg da tua masih ade tenage...aku rase malu.takkanla aku yg mude ni da lembek kan?So aku kuatkan jela..tapi aku penat ade reason..malam semalam aku buat kerepek tu sampai kol 2 pagi...and tak dpt tido sampailah kol 4 pagi.ha...hamek kau.

- lepas asar.make masak memasak pon habesla...kalau korg nak tau kenape lame sgt..sbb stail keluarge sini mmg semua manual...i mean,takde yg beli da siap..no santan siap...no kerisik siap...and segala jenis siap yg lain la.sebab nak memastikan ke-original-an masakan tu.ececeh.

-balek je rumah...aku tgk rumah dah kemas.wahahahaha.rase mcm waahh..lega gile.iyela..sebelum ni kan aku bermandikan habuk..dan perabot2 rumah terpaksa letak merata2 sebab rumah menjalani pembedahan besar.hakhak.

-malam tu...aku tak ingatla ape berlaku malam tu..ohh!! aku ingat.lepak di luar rumah sambil mendengar mercun dan takbir raya dari masjid depan rumah.dengan masjid dihiasi lampu liplap...memg epik betol malam tu.tula sebab org kate..malam raye la paling meriah.

-habis menikmati semua tu...pergi rumah nenek sebelah umi balik...kalini dgn semua femili aku...kesana utk tolong isi kueh.sampaaiila kol 12.and then balik rumah.

-balik rumah.online.cube utk tido.tak boleh tak boleh tak boleh!! sebab ape?MERCUN! wei agak2la...org nak tdo da kot..hentikanlaaa mercun tu.aduh.tapi aku rase aku sudah biase dengan semua ini.setiap tahun macm tu.sepanjang malam dri kol 12 sampai 7 pagi...mercun berterusan mcm perang .bagi yg fes time dok kat sini..pasti tak biase.hahaha.


SEKIAN.INI CERITE SEBELUM RAYE.CEH.BARU SEBELUM RAYA DA PANJANG BERJELA CAMNI.HAMEK KO~