Friday, December 2, 2011

I AM NOT ABSOLUTELY NOT PRO IN IT THING!

Assalamualaikum it-ian sekalian...

ramai yg tanye aku,and cakap,yang aku ni pandai IT.

HAHA.SEBENARNYER KAU ORANG TELAH MENGKETAWAKAN AKU.

Bukan merendah diri,tapi hakikatnyer aku memang tak pandai IT.

Korg mungken tertanye dari mane aku tau nak install software itu ini....crack itu ini...and macam2 yang korang sangkekan aku pandai buat.

Kalau korg nak tau...semua tu aku belajar lepas aku rosakkan komputer,lepas aku frust nak meninggal akibat error dalam meng-install itu ini,selepas frust berharian..dan selepas google berharian juga.

Bukannya aku tau nak buat bende sumer tu tibe2.Aku belajar.Belajar dari internet.Dari kawan yg pandai IT.

Seperti contoh,kalau tetibe aku punye hardisk rosak,error itu error ini....like ERROR 1201 : FILE CANNOT OPEN. Aku terus je google bende tu.BELIEVE ME,BIASENYER AKAN ADE JAWAPAN KEPADA ERROR KORG TU.

And korg kene la bace instruction die satu2...memang malas pon nak bace...aku tersangatla malas nak bace instruction complicated tu...tapi sebab aku terlalu terdesak,jadi aku bace la sampai habes..lepas da aku paham tu,aku betulkanla ... and most of the time,aku berjaya.bkn berlagak eh,cube kau,berbulan2 kau hadapi masalah itu and akhirnyer kau dapat betulkan masalah itu all by yourself,kau akan rase mcm kepuasan tak terhingga.

MORAL OF THE STORY IS : TAKDE SIAPA YANG LAHIR2 JE TERUS PANDAI DALAM SESUATU BAB.NO ONE.ITS ALL ABOUT THE TIME AND THE EXPERINCE YOU HAD.

Tuesday, November 29, 2011

A first time commitee..

Assalamualaikum orang2 matang yg perasan matang sekalian,

~For the first ever,lepas da 2 tahun tak jadi org yg menjayakan sesuatu event,now,finally i become a part of an event.

(To be truth,last time aku sertai event is mase form 5,itupon sebab aku dipakse jadi pengerusi puteri islam and then tetibe je ade perkhemahan.Dahla satu hape pon aku tak tau pasal nak buat proposal,bajet...kau orang bayangkan la aku yg childish ni kene uruskan bende penting cmtu.haha.namun,Allah telah mengurniakan aku ibubapa yg memahami dan kawan2 yg sgt baik .. Diorg sumer la yg da tolong aku.thanks sesangat kau org.Walaupon penat,tapi aku sangat sangat happy cause aku ade gak la pengalaman sikit nak handle menatang tu sumer.)

~O ye,citer pasal event tu...aku joint event explorace,which is under engitex punye festival nanti...and aku plak under biro PUBLIC RELATION. Alah,yg berhubung dengan orang tulah.keje kitorg senang je,call...tapi susah.kenape susah?sebab untuk berhubung dan memujuk orang vip ni bukan senang.(vip konon),...serius aku terase matang giler.hahaha.baru sikit cmtu nak perasan matang la kan. :P

~Aku jugak tetibe dengan skemanya telah menyenaraikan segala aktiviti penting dan tak penting sangat dekat lappy.so that aku tak lupe.serius,i am bad at remembering something.nak letak kat henpon,aku punye henpon ni bukan henpon canggih u....nak letak reminder kat papan board kt ' bilik asiah yg moden tu' ...aku rase setahun sekali kot aku pandang papan tu.so,kite letak kat tempat yg aku ketagih,which is,lapppy.NAK LAGI DRAMATIKNYER,AKU JADIKAN DIE DESTOP WALLPAPER TERUS!





SEKIAN,TAK TERIME KASIH.

Saturday, November 26, 2011

Kakak sedih.

Assalamualaikum adik2 akak sekalian.

Semoga kau orang beroleh keberkatan dan rahmat dari Allah s.w.t yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

-Aku nak stadi.Jadi aku bukak buku...tapi aku takleh fokus langsung....perkataan orang itu terlalu pedih.
-Aku sedih.
-Jadi aku mengadu pada Allah.
-lepas tu aku call mak aku.
-mak aku motivator aku yang paling terbaik.
-saat mendengar suara mak aku,aku terus nangis.Aku boleh kuat depan orang lain,tapi bukan depan mak aku and ayah aku.
-Lepas mak aku legakan hati aku,pujuk hati aku supaya jangan dengar kata orang,lalu aku lega.tak tau kenapa.walaupon itu nasihat yang biasa2 saja,tapi aku tetap lega.
-mungkin sebab tu mak aku kot.
-lepas tu aku keliling uia.
-Aku keliling uia kalau aku tensen....eh bukan keliling uia,...setiap kali aku tensen,aku akan jalan sampai kaki aku penat.
-Kira kalau kaki penat,aku takkan ade mase nak pikir hal yg menensenkan aku lagi.kan kan?


Masih lagi sedih. AHHAHA. Ape kau ingat sedih tu boleh habis cepat ke. Takpe,insyaAllah lepas aku bangun esok pagi aku dah tak sedih dah.Mungkin sebab aku sudah amek tidur yg lena kot.


Thursday, November 24, 2011

please dont read.

its hard to find the medicine.tired of finding it.sometimes i just want to let the wound keep hurting me but i cant.im sorry im not that strong.

i have to keep find that medicine.help me Ya ALLAH...

Sunday, November 20, 2011

Catatan cuti mini

Assalamualaikum kanak-kanak riang sekalian.

Khamis malam semalam- semalam mak aku call,mengatakan femili aku nak buat vacation kononnyer.takdela,its not a vacation akcelly,it is 'teman ayah masuk pertandingan sukan' dekat mrsm KKB. not kota bharu u folks,its kubu baru.Ayah aku masuk bahagian memanah,so,kami ni bertugas sebagai penyokong la kononnyer.

Well memandangkan Kuala Kubu Baru dekat dgn Tanjung Malim,which is where makcik aku tinggal...and which there were so many sungai there,kami anggap ini percutian la.hahaha.
(at first aku hampa bile dgr tempat percutian adelah tanjung malim.i was like,argh,aku da bosan pergi sane.ape ade kat sane.tapi bile umi cakap pasal SUNGAI TERATAK RIVERVIEW,terus aku eksaited bersetuju)

Hari pertama tu check in la dekat hotel sahara inn dekat tanjung malim.akcelly,it was more to MOTEL..well,i got to say,i am so surprised that hotel tu dah penuh.kitorg dpt ni pon sebab tempah on9.i was like,eh,apehal penuh ha?make aku buat kesimpulan yg hotel tu penuh sebab :

1 . org kawin - pakat2 amek tarikh cantik 20/11/2011.satu lagi,sebab cuti sekola.
2 . student. pakcik aku yg dok tanjung malim tu pensyarah upsi.die ckp dkt upsi skang ade sukan2 asean ape mende ntah tak ingat plak.
3 . mungkin mereka mau rase pau tanjung malim.

malam tu,kitorg makan dekat rumah makcik kitorg.makan2,borak2,hari sudah lewat,mari kita pulang.. ---> ke hotel.

Hari kedua,pagi2 lagi sudah bertolak.sukan kan mula pagi.,of coslah.after sarapan,pegila kami cari mrsm tu.after that....hmmm...this is where the story akcelly begin .


1. ayah pegi ke padang.daftar name.bersedia utk memanah.
2. kami lihat pemanah2 termasuk ayah sudah bersedia di line.mula memanah.kami bersorak pade setiap panahan yang kena.
3. tibe2 kami baru sedar yg sebenarnyer yg tadi tu cobaan je ! cait.buat malu aje.
4. so,after yg betul2 mula,,kami pon bersorak lagi.tapi sokongan dan sorakan itu tak lame.kami bosan.tibe2 kami teringat kami bawak tikar.bentang dekat bawah pokok.make duduk la kami sambil merakam ayah yg tgh memanah.
5.bosan lagi.berborak la kami pasal perkahwinan.ceh.matang betul perbualan kami.
6.tibe2 ade ulat bulu turun dri pokok menggunakan tali mcm spider tu.aku terjerit.sebab die turun betul2 depan aku.Umi tunjukkan keberanian.Umi main ulat bulu tu...comel betul umi.hahaha.
7. hari makin terik.panas membahang gile membahang.walaupon kami dok tempat yg redup.kami tgk pemain2 yg terpaksa main di panas terik masih lagi gagah.,make ,kami gagahkan jua untuk stay bertahan.
8. masing2 muke sudah sunburn.serius pelik.jadi,akhirnyer aku dapat kesedaran bahawa gelombang panas matahari sudah cukup buat muke kau terbakar.jadi,tak gune dok dekt tempat redup tapi still terdedah dgn gelombang panas itu.yg penting,pakaila SUNBLOCK.
9.masuk kereta.menunggu ayah habis main.masing2 ketiduran.
10. 30 minit kemudian.ayah sudah habis main.YEAY!tapi,kasihan ayah,sudah la penat,muke terbakar plak tu..


konklusinya,dari pukul 8 sampai kol 2.30 ayah main dan kitorg tunggu.hasilnya,SUNBURN!

balek tu.makan....after that...rase mcm kepanasan betul lah! jadi kami buat keputusan mandi sungai hari tu jugak.akcelly,plan nak mandi esok dgn makcik kitorg,tapi ini sebab dah terlalu kepanasan.

TERATAK RIVERVIEW name sungai tu.Untuk masuk kesitu,anda akan melalui beberapa rumah tinggalan.scary gileerr.selain jalannya yg pergh tahap utk kereta 4 roda.

kami tak masuk sampai habes pon.sebab malas.jadi kami singgah je sungai yg boleh dimasuki.TERATAK RIVERVIEW ni best aku cakap kau.sebab,sungainyer bersih,kurg org dayg paling penting kurang batu dan airnya pon dalam.tu yg the most important.

so kami pon kejeblush la ke dalam air . aku and adek beradek yg lain bertanding tahan napas dalam air semenatare umi dan ayah main air same2.biarkan.3 kali kami bertanding,3 kali tu jugak aku kalah....aku sgt pelik.apesal mereka boleh tahan napas lame sgt.lepastu naek same2 plak tu.

lepas tu umi pon kasitau yg aku kene tipu je dg bebudak tu.aku masuk dlm air dulu...lepas aku da nak timbul baru diorg nak masuk.NO WONDER LA!grrr..!!! aku sgt marah kerna mereka mempermainkan perasaan aku.wahahah.tak gune korg.!

HARI AHAD ESOKNYA.AKU TANAK CERITE PAPE SEBAB TAKDAK CERITE PON.








Friday, November 11, 2011

Song review : never grow up.

I just like the lyric so much,thats why i make the review.

(yeah2..i copy and paste.no one would rajen nak salen balek lirik tu kan?)

Aku suke dgr lagu ni. eh2 akcelly lyric die.Lirik die buat aku rase mcm aku ni seorg ibu yg da ade baby , tapi dalam mase yg same aku teringatkan mak aku...aku bayangkan perasaan die mase aku baby dulu...and bile pikir balek...aku jadi sebak.

Your little hand's wrapped around my finger
And it's so quiet in the world tonight
Your little eyelids flutter cause you're dreaming
So I tuck you in, turn on your favorite night light
To you everything's funny, you got nothing to regret --> PART NI AKU SUKE.SEBAB AKU AKAN TERINGATKAN BETAPE BABY ALWAYS GIGGLE.
I'd give all I have, honey
If you could stay like that

Oh darling, don't you ever grow up
Don't you ever grow up, just stay this little
Oh darling, don't you ever grow up
Don't you ever grow up, it could stay this simple
I won't let nobody hurt you, won't let no one break your heart
And no one will desert you
Just try to never grow up, never grow up

MASE NI,BUDAK TU DAH BESAR...

You're in the car on the way to the movies
And you're mortified your mom's dropping you off
At 14 there's just so much you can't do
And you can't wait to move out someday and call your own shots
But don't make her drop you off around the block
Remember that she's getting older too
And don't lose the way that you dance around in your pj's getting ready for school

Take pictures in your mind of your childhood room
Memorize what it sounded like when your dad gets home
Remember the footsteps, remember the words said
And all your little brother's favorite songs

START DRI PART NI,BUDAK TU SENDIRI YG CAKAP.

I just realized everything I have is someday gonna be gone
So here I am in my new apartment
In a big city, they just dropped me off
It's so much colder that I thought it would be
So I tuck myself in and turn my night light on

Wish I'd never grown up
I wish I'd never grown up

Oh I don't wanna grow up, wish I'd never grown up
I could still be little
Oh I don't wanna grow up, wish I'd never grown up
It could still be simple
Oh darling, don't you ever grow up
Don't you ever grow up, just stay this little
Oh darling, don't you ever grow up
Don't you ever grow up, it could stay this simple
Won't let nobody hurt you
Won't let no one break your heart
And even though you want to, please try to never grow up
Oh, don't you ever grow up
Oh, never grow up, just never grow up

Drama review : King of Baker,Kim Tak Gu.

Aku tahu aku menjadi seorg yg pathetic,nak review drama yg takde pekdah pon.tapi entah kenape,aku begitu suke dgn drama ni.sebab drama ni lepaskan stress aku.

(iklan kejap : fact,most girl lepaskan stress mereka melalui air mate.)

so,kau org lelaki jgnla ketawe atau memperlekehkan wanita yg menangis.diorg release kan stress tu.well,kalau lelaki release stress melalui pemberontakan atau pengamukan yg amat,wanita pula release stress melalui penangisan yg amat cantik.

sementare sir ungs suruh aku me-review buku,aku sebok mereview movie.padahal deadline da nak mati da.


ok2.kite straight to the topic yeah.kau org yg rajen bace blog aku ni mesti dah kenal sgt dgn aku kan?merapu lebih2 tapi fact sedikit.

OK.MARI KITE MULEKAN DENGAN GAMBAR.





hero die yg comot dan macho tu.walaupon die tak hensem tapi aku suke die.character die sebijik cam naruto and pil seung.kalau aku ckp pon of cos korg tak tau.korg mane tgk movie cmni.aku je pelek sikit..hahaha. pegi kat link ni kalau korg tak tau ape aku ckp kan.


SO,KENAPE AKU SUKE DRAMA NI?
SEBAB DIE SGTLA LAIN DRI YG LAIN.

aku nak cerite semua pon sgt la panjang!serius panjang.
tapi best.
korg bace dulu sinopsis die

Kim Tak Goo is the eldest son of Goo In Jong, the president of Samhwa Enterprise, a legend in the baking industry. Although he is an extremely talented baker and seemed destined to succeed his father as president, Goo In Jong's family plotted to rob him of his inheritance because he was born to In Jong's mistress. Tak Goo's determination to become number one in the baking industry drives him to rebuild his career from scratch despite the many trials he faces.



Aku suke drama ni sebab die lebih kepada kasih sayang antare mak and anak lelaki die..kisah tragis dan sedih antare mereka... cintn cintun tu adela tapi sikit je...lagipon,fokus die kat sini is roti...serius,kau tgk cerite ni,kau akan rase semangat nak buat roti.and jugak,kau akan terharu dgn hero yg sanggup cedera semate2 nak selamatkan mak die.tak mcm drama korea yg normal,cedera semate2 nak selamatkan awek.coi coi je semua tu.

akcelly,terlalu bnyk bende yg berlaku yg aku nak citer.tapi terlalu panjang.nak tau tgkla sendiri.hahha.

oh oh ye!kalau drama korea yg biase,kau akan dpt agak sape yg dpt sape kat last episode kan?Tapi yg ni lain.serius lain.kau akan terkejut sebab sangkaan kau salah.haha.

Saturday, October 29, 2011

i am so weak and loss.

sementare org lain ckp pasal bola,aku sebok pikir mase depan aku.

entah kenape aku rase sangat2 lemah malam ni.mood stadi jatuh gile2.

tibe2,aku rase lemah nak jadi engineer.

tibe2 aku rase takut kene buang dri u.

tibe2....


mungkin sebab tgk kawan2 kat sini semua paham kot ape yg lecurer ajar...

aku rase mcm....kenape aku sorg je yg tak paham ni?im lost..i don know wht to do...

at least mase cfs dulu....aku tau nak buat ape...

aku tau,mmg ni fes sem aku...baru first sem ijazah engineering..dah lemah cmni..

I REALLY2 NEED TONS OF MOTIVATION RIGHT NOW!

YA ALLAH..AKU AMAT MEMERLUKAN MU YA ALLAH..KUATKAN LAH AKU YA ALLAH...KUATKANLAH...




Wednesday, October 26, 2011

APEKAH KERANA KITE HALUAN LAIN2 KITE TAK BERSATU?

OK.biar aku straight to the point jela...dalam politik,biasenyer ade 3 kumpulan utama.Satu,yg berpegang kepada prinsip itu,2,yg berpegang kepada prinsip ini.3,yg atas pagar.

yang kumpulan yg aku tak sebut tu ialah mereka yg tak amek kesah langsung pasal politik.bagi mereka,politik itu kotor.(upsss,panass...)

Politik tak kotor ye adek2.Hanye manusia sendiri yang mengotorkannyer.so,pandai2 la kan nak pilih.agak2 ko seorg pembersih,mesti ko jenis pilih politik bersih kan? :D

GADUH DALAM POLITIK.
kenape ek org selalu ckp cmni?gaduh dalam politik?melayu berpecah kerana fahaman politik lain2?
oy oy oy! mane ade gaduh dalam politik.itu hanye berdebat okeh.OKELA,nak puas,memang ade gaduh dalam politik.tapi ia hanye berlaku bile seseorg itu meninggikan suare dan kemudian cube untuk mencederakan pihak yg die lain pendapat tu.

biase kite tengok komen dalam fb kan?org berbalas2 pendapat.saling menegakkan pendapat sendiri.

alah biasela tu,kat mane2 tetap akan ade perselisihan pendapat.hatta bende remeh temeh pon boleh kite selisih pendapat...meh aku kasi contoh :

Si fulan A dan si fulan B kawan baik.,mereka berdua sama2 suke menyertai halaqah.si fulan A menyertai halaqah yg releks,banyak jenaka tapi still menyedarkan.
si fulan B pulak menyertai halaqah yg serius dan menyedarkan.
si fulan A sibuk ajak si fulan B masuk halaqah die,and VICE VERSA.
kadang2,ianya sampai berlaku sedikit ketegangan.
tapi mereka selesaikan dengan care baik.sebab mereka matang.

but in the end,due2 dapat input yg same,dan due2 mengamalkan ape yg mereka dpt dri halaqah tu.

conclusion : each person differ from others.the most important thing you have to do is RESPECT!

KITE SEMUA DA DEWASA KAN?KALAU NAK BERDEBAT DENGAN ORG YG LAIN PENDAPAT,BERDEBAT DENGAN CARE BERHEMAH.KALAU AWAK PANDAI CKP SOPAN,ORG TU AKAN TERIME.LAINLA KALAU KAU MENCARUT MASE BERDEBAT TU,SAPE TAK MARAH KAN??



APEKAH KERANA KITE HALUAN LAIN2 KITE TAK BERSATU?




mind the brain!!

i remember back when i taking PMR.before taking exam....i promise to myself gila2 that i wil,no matter wat,get 8A,i mean,straight A that time,and because i already set my mind ,and with the help of Allah....i get it.

but now...ever since spm and entering the u...i set my mind wrongly.in my mind,i always thought that it is normal to get fail on tough subject.
so i fail.

in the end,sometimes that we have to set in our mind,so that our body will work hard.SETTING THE MIND IS REALLY REALLY IMPORTANT.

I WANT TO ACHIEVE THAT A.I WANT TO BE A REALLY2 GENIUS ENGINEER!

YA ALLAH,TOLONGLAH HAMBAMU YG LEMAH INI...SESUNGGUHNYA ENGKAULAH TUHAN YANG MAHA BIJAKSANA LAGI MAHA KUASA.

Sunday, October 16, 2011

maryam yg buat keje saat akhir.


today-late nite : doing lab report at centre facilities mahallah aminah with my labmate until 2-30
a.m....and then,come back to my room and walking alone in a scary and super ice night.after that study for quiz static and lab tomorrow.hoping that i wont fall asleep until tomorrow night..grr.always do the same mistake.

u know wat i angry right now?i angry to my super degil punye kepala tak mau ubah2 dri dulu lagi.

tolonglaaaa rajen yam.please..kau sudah ijazah...jangan buat main!

Friday, October 14, 2011

SALAM MESRA DAN SENYUM TIGA. :D

S - say out name and greet.
A - ask 3 simple question about their life.
L -let out sincere praise
A - ask relevant question
M - make way

M - make eye contact
E -expression is suitable acording to that person you talk to
S - smile
R - reduce distance
A -acknowledge by nodding.


WELL,if u want to make friends,good friends i mean,this is the nice way to start.
i learn this from mohd rizal hasan.
well,he came to uia back(Well he is ex-uia anyway) to gives us motivational training ..
basically,this is TAKE CHARGE PROGRAM that organized by SLEU.
we learn much.and that is why i put this on my blog.
so that i wont forget wat i learn.

Sunday, October 2, 2011

2011 : THE YEAR OF SADNESS.

2011.
tahun ni banyak bende sedih berlaku pada femili aku.
femili terdekat.

3 bulan yg lepas..ianya bermula dengan pemergian anak kepada sepupu ayahku...seorang ibu kehilangan anak bongsunya...betapa lemahnya die bile mendengar berite yang betul2 memuat

kemudian....nenek belah mak aku pulak masuk hospital...disusuli atok belah mak...ianya seperti berjangkit...atok belah ayah pulak masuk hospital....lagi2 pada mase itu bile atok tibe2 dimasukkan icu. beberapa hari kemudian umi pulak ditempatkan di hospital...Ya Allah.....hanya Dia sahaja yang tau betapa sayu dan sedih aku mase tu...

beberapa hari sebelum raya aidilfitri....kami dikejutkan dengan berita kematian sepupu ayahku...yg juga jiran aku...betapa terkejut dan sedih kami pade mase itu..mane taknya...Arwah umpama kawan baik mak dengan ayah aku...sentiasa melawat kami dengan menaiki motornya...dua tahun die berperang dengan kanser....di luar,die nampak seperti tiada ape2...namun...hanya Allah sahaja yang tau betapa sakitnya die menahan kanser tu...
Arwah meninggalkan 3 anak...masyaAllah....aku tengok..suami and anak2nya sangat tabah...semoga Allah mengurniakan mereka kekuatan dan ketabahan dalam menempuhi ujian ini...

dan...semalam...ketika aku dalam bas untuk pulang ke uia...aku dikejutkan dengan berita kematian pakcik aku...abang kepada ayahku...kami semua terkejut...seperti..tak percaya dengan berita tu....asalnya,arwah dimasukkan ke icu pagi semalam...tapi petang tu,keadaannya dah jadi normal..and akan dipindahkan ke wad...malah ketika makcik aku melawat arwah..mukenyer kelihatan begitu bersih...tidak seperti pesakit lain yg kelihatan pucat..jadi...kami memang tidak menyangka....namun,takdir telah menentukan...arwah meninggalkan kami semua pada malam itu...dan pada malam itu juga...majlis pertunangan anak bongsunya berlangsung....hanya Allah tahu betapa sedihnya satu keluarga kehilangan ketua keluarga secara tibe2.


tapi aku tak sanggup langsung tengok atok sedih...menangis....kehilangan anaknya...semalam pon,mak dan makcik aku pon tak sanggup nak kasitau berita kematian pakcik aku...atok menangis...mendengar makcik aku cerita atok menangis pon aku da nangis,apetah lagi melihat atok nangis depan aku....aku tak sanggup...
tambah sedih bile atok ckp "nape aku tak pergi dulu?kenapa diorg yang pegi dulu?"

atok...tolong jangan ckp camtu....yam tak sanggup.. :'(




Thursday, September 29, 2011

law of attraction.

ape itu law of attraction.??

it is,law yang membuatkan semua org jatuh cinta kat kau.
kau jalan je,semua org pandang.semua org jatu cinta kat kau.
haha.nonsense.ok aku bergurau.takde kene mengene pon dgn yg kat atas,okela.ade kene mengene sikit.


basically,law of attraction is :
The Law of Attraction is a metaphysical New Thought belief that "like attracts like", that positive and negative thinking bring about positive and negative physical results, respectively. According to the Law of Attraction, the phrase "I need more money" allows the subject to continue to "need more money". If the subject wants to change this they would focus their thoughts on the goal (having more money) rather than the problem (needing more money). This might take the form of phrases such as "I do have more money" or "I will have more money".


oke.so,agak2 korg bole percaye tak?


kalau cam aku...to me...law of attraction ni lebih kurg mcm positive thinking la...
and satu lagi...ACTUALLY,ape yg kite fikirkan tu pon boleh jadi doa...sebab tu la jangan pikir negatif....
ok.aku belajar dari kawan jugak.hehe...kawan yg terase tu bolela terase skrg yek. :P


and utk pengetahuan korg...aku skrg berlatih utk apply positive thinking in my life...and seriusly...ianya mmg terjadi...tapi kalau ade bad side berlaku dlm hidup korg,itu ujian oke?normal la...mane ade org hidup positive je sentiase....

okela.dahla.lebeh2 plak aku membebel kat sini..lagi satu...ape yg aku ckp kat atas ni bukannyer betul sgt pon...just pendapat je. :P
.

HEY...AKU TAK PUTUS KAWAN OKE?

hm.just want to state here.i never ever ade istilah 'tak nak kawan'.
ok?
kalau aku ckp camtu pon..itu maknenyer aku bohong.
mulut aku bohong.
sebab aku tak tau nak jawab cmne.
aku tak pernah nak putuskan kawan..tak kire betape besar kesalahan die buat.
ok?
aku tak sedia lagi.aku tak selesa.bagi aku,berkawan nak kene selesa.
and to all my frens that aku da sakitkan hati...seriusly,aku mintak maaf sgt.
im not a perfect girl.

HAHAHA.JUST A LITTLE MENGGELABAH EMO STATEMENT.

MY FOREIGNER FRIEND,AND THE STRESS OF STUDY HAS BEGIN!

rindu kat blog ni.hampir 2 minggu tak melawat.lawat tu lawat.tapi jenguk sekejap je.taula kan internet kat U ni camne...kalau ikutkan,style aku mase kat foundation pj dulu,sanggup tak tido malam semate2 nak dapat internet laju...tapi ntah kenape ntah sekarang ni...aku asyek nak tido awal je...otak penat kot..

huh.second and third week dah mule membuatkan aku stress.hey hey.releks.aku takdela maksudkan it is a bad stress.it is good stress u know?cause with that stress,i have engine to start my otak and to ask my body to sudy hard!

so.banyak aku nak cerite pasal uia.a very interesting and unic place to me.eh eh.not because i love uia oke,this is because....hobi aku ni suke berjalan,mengembara,mentafsir...observe and sebagainyer lah.

(eh,korg sedar tak ayat aku da tak childish da skang ni?nampak sgt aku da matang kan? :D)

THE INTERESTING.

~u know...uia ni banyak foreigner dari middle eastern.africa...and watsoever negare yg tak penah dgr pon ade.
~kalau da mcm2 bangse,perangai pon mcm2.
~selalu je aku dgr from my fren pasal the negative side of this foreigner.ok.mmg.ape yg mereka katekan tu benar.
~BUT.BUT.BUT...u know wat...entah kenape...aku rase having a foreigner friend in ur class really interesting.diorg dri mcm2 negare.and diorg ade mcm2 pendapat.
~and mcm2 fesyen pakaian.serius aku suke gile tengok org pakai mcm2.and to me it is not weird ok.
~TAPI KAN,AKU SANGAT MARAH.bile kat kelas bebudak lelaki tu mcm ejek2 satu2nyer foreigner kat kelas circuit.woi,!beliau tu kan tetamu yg belajar kat sini,kenape nak hine.sangat tak sopan tau.entah2 otak beliau lagi bijak 10 kali ganda dari kau.memangla die dari bangladesh.so wat?die ade ilmu.org ade ilmu ni,perlu dihormati tau?

PERIHAL SIR BENSAID.

~kalau korg sedar.aku ni bnyk sgt ckp pasal sir bensaid.apesal?apesal?
~sir bensaid is our islamic worldview lecturer.die dari algeria.well,untung aku dpt lecturer yg pernah tinggal canada and uk.cause u know wat?die buat kami think worldwide.islamic worldwide.jangan asyek nak ckp pasal melayu je.THINK ABOUT OUR MUSLIM BROTHERS OUT THERE.
~our class is our femily,that wat he said.yes!itu yg aku nak.tau2 jela kan kalau dok kat u,susah nak rase kelas tu mcm femili.iyela...dtg kelas terus stadi,dgr lecturer ckp,and then habes kelas blah.TAK SOCIAL langsung!apekah.
~semalam semalam die tegur ak sebelum aku sempat tegur.i was like,terkesima and happy.he remember me?sangat terharu.
~aku paling suke kalau die cerite pasal bende2 yg aku tak tau.like,how life as a muslim in western country....budaye bangse lain..and watsoever.
~and he loves malaysia.seriusly.he said,akcelly his wife loves malaysia more.aww...


PERIHAL KAK MIMI
~kak mimi,lecturer circuit kami.SANGGAAATT COMEELLLL.
~seriusly,she is such a caring person.dahla comel,caring,bijak...weh2,untung gile bakal husband die.
~die ajar circuit with such fun way.kelas kami rase mcm ceria.kalau aku tensen pon,itu salah aku,otak aku lambat sgt nak pikap ape yg kak mimi ajar.
~the best part,kak mimi punye tutor.lupe name die.let me call him bro.
~bro ni ade masalah speaking accent.eh eh.bukan masalah.kak mimi da menyedarkan kami yg kami sebenarnyer yg salah.bukan salah die pon speaking die pelek camtu.kami yg patot belajar utk paham ape die ckp.
~and bile pikir balek...haahla,,tol gak.ini baru belajar.belum keje lagi.nak kene hadapi lebih banyak speaking accent.face it !

and banyak lagi perihal lecturer aku yg lain.tapi tak tau nak cerite.HAHAHA.AKCELLY,ini baru permulaan.belum habis sem pon aku da pegi gelabah2 nak story pasal lecturer aku.mungkin aku eksaited,KOT?

*********************************************************************************

oh ye.and untuk sesape yg bertanye kat aku pasal best atau tak life kat uia.?meh aku jawab.

'mane2 u pon,kalau kau seorg positive thinking,kau akan rase u tu sangat best! '

'uia is sgt interesting.i can watch so many variety behaviour of people.watching people is fun!'

'hey hey.i have 4 years here in uia gombak.so..i don want to think so much about negative side of uia.i just want to think that positive side so that i will always feel that uia is my second home and i wont be bored to die for the next years to endure'

Wednesday, September 21, 2011

Kenapa kami suke melancong

*kami di sini merujuk kat keluarge aku ye.

Kenapa kami suke melancong?ye.ianya bermule dengan satu perbualan.mase tu adek sedara aku and adek bongsu aku berbual samting pasal pernah pergi ke tempat2 menarik.


SEPUPU KECIK AKU : KITE PERNAH PERGI LANGKAWI...(which is far far away from our home.)
ADEK BONGSU AKU : KITE PERNAH PERGI TANJUNG SEPAT....(which is only 10-15 minute from our home!)


sejak perbualan mereka tu la....baru la ayah and mak aku start bawak kami melancong secara kerap..
p/s : akcelly perbualan ini suppose to be kelakar.tapi aku kan da matang,so,kene tulis secara serius la.

Sunday, September 18, 2011

MINGGU KELAS YG SESAT.

minggu pertama kat uia Gombak,semua budak intake baru wajib sesat.kalau tak sesat,mungkin die tu pernah squatting kat uia kot. :P

anyway....while mostly student find it so frustrating finding the class...aku rase mcm SERONOK gile.ok.aku seronok kat hati jela....dekat luar,aku sengaje buat muke pure2 masam.sebab aku tanak kecikkan hati kawan aku..iyela..kang aku sorg je sronok,yg laen tak seronok..tak sedapla kan...

kenapa aku seronok?

sebab aku ni traveller.hobi ak mengembara.so,i find it is eksaiting,jalan sane jalan sini,discover tempat baru,pemandangan baru...it is eksaiting,ok?
and kalau aku banyak duet nanti,lepas pegi haji and umrah,aku bercdg nak pegi CHINA.serius.mmg aku serius.hmm...itupun kalau makbapak ak kasik.and maybe ... husband aku????!!!!

ok.aku mungkin terlalu memikirkan mase depan.

Thursday, September 15, 2011

CERITE TAARUF HECTIC WEEK IIUM GOMBAK KAMI.2011/2012



ok.ak da masuk UIA GOMBAK.seperti yg anda sumer tahu dari tahun lepas lagi aku eksaited gile nak masuk uia gombak.tapi disebabkan that SAD thing,aku terkandas di uia pj untuk satu sem lagi.bukan itu saje,bala menimpa bile aku terpaksa menunggu dan bercuti 6 bulan lagi utk masuk uia...SERIUS,aku rase wat the arghh!aku paling benci cuti panjang oke?


tapi.tup tap tup tip.eh eh,da masuk bulan 9.
eh,eh da start taaruf hectic week.


THE TAARUF HECTIC WEEK.
~mmg hectic wa ckp lu.haha.sape tak benci mingu orientasi kan?dan sape yg tak penat minggu orientasi kan?sume org penat..semua org benci,semua orang ngantok.

~but guess wat,with my hepy go lucky frens ... i manage to think a little that taaruf week is fun.u just smile.u just act childish...and u just ignore when the senior marah kau suruh kau jalan cepat sikit while kaki tgh sakit akibat kasut yg menyakitkan...dan perjalanan yg jauh gile sampai kaki jadi cramp.katakan saje dalam hati, " ala,diorg pon manusia.diorg lagi penat kalau diikutkan.so kasi can la..."

~the free food.everybody loves free food.and the food is hygiene.no ulat2 or watsoever. ( tolong kuatkan hati dgr bende geli cmtu)

~talk-talk-talk-talk.ceramah-ceramah-ceramah-ceramaah.TIDO-TIDO-TIDO....serius...aku rase..kitorg lebih banyak amek gamba tido.nak menunjukkan betapa mudahnya tertido time talk taaruf week.lagi2 utk sape yg dapat duduk atas dewan CAC(cultural activity centre)...memang best la sebab kerusi kat situ empok gile wa ckp lu.


~THE BEST OF ALL. CULTURAL NIGHT(boleh tgk penutup die kat sini.....aku terasa mcm aku pegi istana budaya dan watch show kat situ.serius la budak uia rupenyer berbakat jugak ye. :P
aku tak sempat nak upload yg laen..padahal aku rakam banyak2.

~hari esoknyer.PONTENG.padahal hari last.haha.aku pergi kenduri rumah macek aku.lantakla die mau hukum ke ape.akcelly kami tak rase kene hukum sebab upacara perjanjian tu dah habis hari jumaat tu...so,berdasarkan batch2 sebelum ni....officially mmg tamat la kan.

and finally.....kalau rajen gile nak loading video...dipersilakan melihat,perjalanan taruf week kami.haha

video

Saturday, September 3, 2011

RAYA YG TAK SAKAN- D-DAY(RAYA FIRST)

Allahuakhbar allahuakhbar allahuakbar...lailahaillahuwallahuakhbar...allahuakbar wallillahilhamd.



LOCATION : RUMAH SENDIRI
pagi raya yg cukup indah.terik mentari tidak kurasa kan sgt,kerana aku duduk di dalam rumah menyusun biskut dan kuih raya.almaklumlah..semalam sebok menyusun kat rumah nenek.mcm biasa...pagi raya si lelaki2 sarapan dulu...sebelum pegi ke masjid..manakala sang perempuan sebok mengemas memandangkan hari semalam hanye sempat menyusun perabot...
habis sembahyang raya...dah siap gosok baju sume,dress up lawa2...make kami pon bermaafan la...sambil bergambaran.

LOCATION : RUMAH ATOK SEBELAH AYAH

and then berjalan ke sebelah,rumah atok belah ayah....kami agak terlambat...makcik pakcik sepupu sepapat sume dah salam bersalaman.mase kami masuk,sume da amek gamba.ehhh belumm.
so,,,sume gamba sudah diambil.gambar setiap keluarga kecil....gambar semua cousin perempuan,cousin lelaki...anak kandung atok..menantu atok.semua pon sudah.and mcm tahun lepas...


LOCATION : RUMAH ATOK SEBELAH UMI.

habis bergambar...terus berangkat ke rumah atok sebelah umi.tak jauh.dalam 200 m je.selalunya kami makan dulu kat rumah atok sebelah ayah..tapi da lambat da haritu....entah kenape ntah.
sampai kat rumah atok,terus cepat2 bersalam-salaman keluputan dingapuro dengan atok and nenek.sebab,kami tau...rumah ini bakal diserang sebentar lagi.habis salam sumer tu,pegi cepat2 makan.ala....makan masakan semalam yg menunya banyak tu.hahaha.tapi mmg sedap la kan.masak secara ori.

habis makan,mcm2 tau2 je...org terus serang rumah nenek.sekali dtg bukan satu keluarge tau..tapi dibawaknyer semua cucu cicit sekali.

and this is why,i said that first raya day kami tak beraya sakan.from 10-12....kami menunggu kat rumah nenek.memang serius ramai org dtg..sampaikan 4 buah meja pon tak cukup nak tampung.huhaha.

after that,ganti shift dgn kakak and abang sedara aku yg dtg.


LOCATION : RUMAH KAKAK SULUNG KEPADA AYAH,DAN KAKAK SULUNG KEPADA UMI.

Aku boleh katakan,umi dan ayah memang berjodoh.i mean,pattern keluarge mereka mmg same.umi anak tgh,ayah pon anak yg bolelah tengah.
and anak sulung dripada keluarga ayah and umi is perempuan...and anak bongsu dri keluarga ayah and umi plak lelaki.haha.memang BERJODOH.

aduh.aku tak tau perluke aku cerite sumer ni.

anyway,due2 kakak ni tinggal satu kampung dengan kami.haha.believe me,most of my sedara satu kampung.

dan kebetulan plak,due2 kakak sulung suaminya sakit..jadi,menjadi kewajipan untuk kami melawat mereka pada hari raya pertama.


after habis melawat mereka.make habisla raye pertama.this is because rumah kami pon da dilawati org tak putus2.
walaupon terlalu bnyk rumah kene lawat lagi ni....(Well,kami kene lawat sekaligs utk due belah keluarge.u can imagine how many house is that.)

``THE END.

Friday, September 2, 2011

raye yg kepenatan- before raya.

selamat hari raya.selamat memasuki bulan syawal.dan selamat menahan nafsu dri makan terlalu bnyk.AHAHAHA.

straight to the point,aku terus jela cerite ek.

THE DAY BEFORE D-DAY
___________________


- aku pegi rumah nenek sebelah umi.tolong masak kat sane.manakala umi,ayah and adek beradek lain semua pegi uruskan rumah sendiri and rumah atok belah ayah.untuk tidak memeningkan korg...rumah aku,rumah atok belah ayah dan belah umi berada dalam lingkungan kawasan 200 m.jadi...sangatla dekat. =,=' .thats why la kami berpecah2 . bukankah itu namenyer,KERJASAMA? muhaha.


-sampai rumah nenek(Ceh mcm jauh gile.padahal,dekat gile )...mcm biase..perkare pertame.kite kene sapu rumah.haha.menyapu rumah nenek bukanlah tidak penat dan bukanlah tidak susah.menyapu rumah kayu,yg luasnya seluas separuh padang bola...haha.lagi2,rumah kayu sgt senang mendpt habuk.pagi tu kau sapu,petang tu dah penuh habuk balik. :D

- habes tu...basuh la segala bekas kueh yg da bersarang labah2.walaupon disimpan dalam almari,lelabah still mengade2 nak buat sarang kat situ.aku tak paham kenape.bukannyer terang hidup dalam almari tu kan?

-habes tu....pegi tolong masak segala jenis rendang,ketupat...ungkep...and mcm2 la....believe me..menu sgt banyak tapi org sgt sikit...well..sebab mereka yg lain mmg ade hal time tu..and ade yg balik kampung sebelah sana...so...mmg kene keje kuat la kan...

-lepas zohor..masak memasak still berjalan.serius.aku sudah penat gile.tapi melihatkan pakcik makcik yg da tua masih ade tenage...aku rase malu.takkanla aku yg mude ni da lembek kan?So aku kuatkan jela..tapi aku penat ade reason..malam semalam aku buat kerepek tu sampai kol 2 pagi...and tak dpt tido sampailah kol 4 pagi.ha...hamek kau.

- lepas asar.make masak memasak pon habesla...kalau korg nak tau kenape lame sgt..sbb stail keluarge sini mmg semua manual...i mean,takde yg beli da siap..no santan siap...no kerisik siap...and segala jenis siap yg lain la.sebab nak memastikan ke-original-an masakan tu.ececeh.

-balek je rumah...aku tgk rumah dah kemas.wahahahaha.rase mcm waahh..lega gile.iyela..sebelum ni kan aku bermandikan habuk..dan perabot2 rumah terpaksa letak merata2 sebab rumah menjalani pembedahan besar.hakhak.

-malam tu...aku tak ingatla ape berlaku malam tu..ohh!! aku ingat.lepak di luar rumah sambil mendengar mercun dan takbir raya dari masjid depan rumah.dengan masjid dihiasi lampu liplap...memg epik betol malam tu.tula sebab org kate..malam raye la paling meriah.

-habis menikmati semua tu...pergi rumah nenek sebelah umi balik...kalini dgn semua femili aku...kesana utk tolong isi kueh.sampaaiila kol 12.and then balik rumah.

-balik rumah.online.cube utk tido.tak boleh tak boleh tak boleh!! sebab ape?MERCUN! wei agak2la...org nak tdo da kot..hentikanlaaa mercun tu.aduh.tapi aku rase aku sudah biase dengan semua ini.setiap tahun macm tu.sepanjang malam dri kol 12 sampai 7 pagi...mercun berterusan mcm perang .bagi yg fes time dok kat sini..pasti tak biase.hahaha.


SEKIAN.INI CERITE SEBELUM RAYE.CEH.BARU SEBELUM RAYA DA PANJANG BERJELA CAMNI.HAMEK KO~

Sunday, August 21, 2011

TUTORIAL ON HOW TO DO MUNJUNG.

Munjung,tradisi jawa yg dibuat orang2 jawa setiap kali puasa yg menjelang raya.maksud aku,da nak 2 minggu terakhir puase tu,akan berlakulah munjung.

eh SILAP,akcelly bole range die sepanjang puasa,tapi kebiasaanya org buat da nak akhir puase.

ye adek2,munjung ini bukanla satu peristiwa ye.ianya hanyalah perkataan pendek kepada menghantar berkat(berkat ni bahase jawe ye,bahase melayunyer,saguhati makanan...err,like,hadiah makanan?err..atau..ah wateva la!yg penting ianya makanan yg dikasi kepada sedara mara terdekat..)

Alah,tapi zaman skang da moden..org pon da malas nak masak..skang,munjung ade yg style pegi tempah kat katering,and die just tinggal bungkus,takpon yg paling common skrg,tempah sate...and paling terbaru trend,antar je air kotak besar satu,tin laici,and sardin..and etc.haha.senang.


so,TAJUK KAT ATAS HANYE GIMIK SEMATE2.hahaha.mane ade org nak belajar mcmane nak wat munjung.aku saje je letak pasal munjung ni kat blig,well,in case otak aku terlupe nanti bile da tue...bolela aku bukak balek kan blog ni.

so,hari sabtu ahad minggu ketiga puasa ni memang paling penat.sebab hari sabtu,buat munjung untuk atok belah ayah...dan ahad plak,munjung atok belah umi.

untuk atok belah ayah,buat 2 part,almaklumla...keluarge aku je yg masak munjung ni...so,tanak penat sgt....kitorg bahagi kepada dua...part 1,untuk yg betul2 terdekat...mcm adek beradek mak ayah aku yg duduk satu kampung sekali,and untuk atok dan nenek sedare aku.
munjung part 2 plak buat untuk lagi ramai...dihantar kepada sedara tak dekat sgt,tak jauh sgt.



ini part 1 : basically sikit je..periuk and kuali yg diguna pon kecik.kitorg masak ayam percik kaloi,tumis kobis ,and acha....

bwh ni is ayam percik yg diperap.





and ini setelah siap.die tak nampak mcm percik
sgt cause tak bakar kan...


kobis tumis yg dicampur dgn fucuk and bende yg mcm
bihun tu aduh lupe plak name die.



and yang ni plak munjung part 2.kalini banyak sikit.menu pon same je mcm part 1.


ha...ayam masak percik yg clear sikit picture die.
kat gambar ni nampak cm ayam masak kari lak.hahaha



DELIVERY TIME! aku yg paling rajin nak delivery sebab
aku malas nak kemas dapur.HAHAHAHA.kau org bole tgk bakul
moto ni penuh gila.aku antar dalam 12 bungkus la....yg lain abg ngan
adek ak antar.

and fyi .,mase antar tu kene ckp cmni....'salamnyer atok man..or wak kaji sulaiman...'
jowo la katekan.hahaha.







ini plak after delivery.pakcik makcik balek kampung.
sempat lak buat barbekue kat situ.hahaha.
oh ye,ignore kan persekitaran bersepah kat rumah aku,almaklumla,
still on construction.


sebahagian sepupu2 kecik and ade antare mereka anak sepupu aku.
basically,sepupu yg lebih kurg baye2 aku lebih ramai lelaki...sgt ramai..
and sepupu2 kecik ni lebih ramai pompuan.

untuk atok belah umi,takya buat 2 part.sekaligus terus sebab semua adek beradek mak aku balek.haha.so,aku lepas subuh pagi2 lagi,pergi rumah atok leken...and mule masak.almaklumla,org dulu2 sangat mementingkan mase dan rajin gile tau.
and serius penat untuk munjung sebelah umi.sebab,menu yg terlalu banyak i think?

like,daging ungkep,ayam pencen a.k.a kampung rendang,
sayur kobis tumis(Again,hahaa,cause that is super easy)
rebung masak lemak,and ade satu lagi aku tak ingat plak.

yg ni DODOL SPESEL ATOK LEKEN.

atok aku yg cipte sendiri ni.hahaha.dodol ni kasik kat
yg sgt terdekat je.and dodol ni la penyebab kami semua kepenatan sebenarnyer.haha




ayam kampung masak rendang.paling menyusahkan
sebab asap die memedihkan mate and berat nak gaul..haha.5 jam tu
nak masak ni,

KOBIS.(saje je nak tnjuk.takde tujuan.)



daging masak ungkep.menu org jawa.
(die bnyk gune jintan and ketumbar.)
And untuk belah umi pon aku jadi delivery girl jugak.cume kalini pakai kereta,disertai dgn mak aku and sepupu aku yg lain...sebab banyak rumah yg aku tak tau...sebb kalau diikutkan,sedare belah umi lagi bnyk..

THE END

Wednesday, August 17, 2011

F4 Meteor Garden season 1 ep 1 part 1-6 [eng sub]

HAHAHA..DEWASA INI,aku sangatla dewasa. aku nak download balek citer2 taiwan,mainland drama....aku ni mmg peminat setia crite china....cine...or watsoever....kalau mase kecik dulu....darjah 3 lagi,aku terpacak depan tv balek dri skola agama dengan adek bradek aku yg lelaki tgk crite kungfu. aku sgt suke tgk lelaki tocang.haha.pade mase itu aku rase mereka hensem.err,sekarang pon same.yg pasti aku takkan sesekali merasakan rambut pacak2 tajam tu hensem.

anyway,cerite meteor garden ni mmg epic betul.nostalgie la katekan....mase form brape ntah citer ni..eh,ke darjah?entah aku pon tak ingat..tapi yg pasti ak cair dengan kehenseman f4 brempat dalam criter ni.haha.ladies always ladies.

kalau korg sedar,betul2 sedar,muke hero citer ni lebeh kurg same dgn hero boys over flower korea.tapi aku suke la yg citer ni punye hero,sebab mke die mcm chinese look which i like.ahaha.memangla die org cine la.aiyo.


kenape bermusuh dgn air sejuk?die tak bersalah.. :(


well,actually air sejuk+Air batu taklah sejahat yg kamu semua sangkekan.ia sebenarnyer boleh tingkatkan metabolisme up to 30 percent.(if u really learn chemistry,u will understand why.

air sejuk hanye jadi jahat jika kite minum lepas makan.

so,bagi yg bijak,mereka akan lakukan ini :

~air sejuk sebelum makan --> sebelum makan perut kosong...plus,dpt start sistem
metabolisme dulu...
~air suam selepas makan --> takkan nak minum air sejuk lak.,,kang habis die block
minyak2 dalam makanan tu kat badan.

SENANG KAN?

Friday, August 12, 2011

a special year to remember.

Tahun ni kita akan mengalami 4 tarikh yg jrg berlaku dalam setahun iaitu 1/1/11, 1/11/11, 11/1/11 dan 11/11/11. Itu fakta pertama. Keduanya, cuba ambil 2 nombor terakhir di mana tahun kita dilahirkan dan tambah dengan umur kita pada tahun ini. Keputusannya ialah 111 buat semua orang..!

Eg: seorang yg lahir pada thn 1988, umurnya sekarang 23 pd tahun ini. Jadi, 88 + 23= 111..!!! Untuk pengetahuan korang, perkara ini hanya akan terjadi sekali shj pada setiap 823 tahun!
Subhanallah!

Wednesday, August 10, 2011

ini care saye balik kampung.


step 1 : bertolak dri rumah


step 2 : 1 minit kemudian


step 3: kampung sweet kampung.


tau tak aku sangat menngidamkan balik kampung yg sebenar?melalui lebuhraya sesak,lalu hutan2,rehat di r&r sambl mendengar lagu raye.haha.mmg aku manusia paling tak bersyukur dikurniakan kampung yg dekat sgt.tapi apekan daya,aku pon teringin merasa balik kampung jauh2.

#wordless dinding rumah atok.



sangat nostalgia la dinding ni.aku ckp ni mcm aku seorg yg batak sebab time aku amek gamba ni,tu fes time selepas hampir bertahun tak tido rumah atok.almaklumla,rumah aku kat sebelah je,mmg la kan.


#wordless dinding

due gangsta,umaiyah dan insyiah.mereka meng-ekspresikan bakat seni gangsta mereka dengan melakukan ini :


habis dinding ngan pagar kat blakang rumah aku.hahaha.aku rase ayah saje je biarkan sebab nak jadikan kenangan.haha.bile diorg da besar nanti,biarla mereka tau,di sinila tempat mereka pernah menjadi nakal suatu ketika dahulu.

mood : sgt2 rindu mereka!!!cepatla balek kampung lagi.kak yam janji kalini kakyam bawak moto yg tak rosak.

Tuesday, August 9, 2011

TUTORIAL : KEMBALIKAN SEMULA FILE ANDA YG HILANG AKIBAT VIRUS!


tutorial ni sebenarnyer nampak agak leceh,tapi senang je sebenarnyer....aku je buatkan nampak complicated.hahaha.konon pro.

so,sesiapa yg betul2 terdesak,atau sesiapa yg rajin je bole ikut step ni..kalau jenis malas..anda bole google sendiri jalan penyelasaiannyer.banyak je kat tenet..

tutorial ini hanye untuk mereka yg tak tau je ye...yg tau tu tak yah la dok kutuk2 aku ckp,ek eleh,bende senang camni pon mau kasitau ka?

annoying tau.

ok,pendekkan cerite...

ok,kebiasaannyer,kalau thumbdrive anda kene virus hasil kegatalan tangan anda memasukkan thumbdrive anda ke cyber cafe,atau tempat komputer orang awam,anda akan kehilangan file.

eh,eh.bukan kehilangan file..
ianya nampak mcm file yang hilang. tapi sebenarnyer tak hilang pon....die saje je nak takutkan kau.dah namenyer virus.haha.
(boleh buat tajuk filem : THE LOST FILE.)

am cem.(anyways.)

lets get started..

first of all,anda kene la download magic iso ..(bagi yg takde magic iso.)
ok,bagi yg first time install magic iso..anda kene install magic disc lepas tu...

~~first,pilih mane2 file bersaiz kecik,and then right click-->add to image file..kemudian tetingkap magic iso akan keluar...terus je tekan butang save.takyah buat pape....
~~lepastu,pergi right click file yg da di save tu-->magic iso --> mount image --> (install magic disc freeware).nanti die suruh download.

and then,follow this step.



ok,kte pegi ke folder yg anda kehilangan file tu.as u can see..folder tu bersaiz 307 kb.




tapi bile bukak folder tu,takde pape.ini bermakna,virus telah
menyorokkan file tu...dan,erm,aku tak taula kan,ni care aku...so,nak kasi file tu muncul balek,ini je jalan aku jumpe...gune magic iso.

pastikan anda install dulu magic iso baru buat tutorial ni.ok,follow je step atas.


double click pade folder tu.(kalau ade folder..)kalau hanye file je,proceed to next pic.


select all yang nampak mcm kabur2.menunjukkan file tu di- hide.nak selamat,select je semua.



click tetikus kanan,go to properties.


uncheck hide box tu...pastikan die di-uncheck.click ok.


lepas tu,just save je kat desktop utk memudahkan.

right click file yg anda da save tadi ..follow mcm kat atas.
lepastu,tetingkap baru akan terbukak.kalau takde pon,pegi je ke my computer,and pergi ke drive yg anda choose tadi.in this case,drive H:
lepastu,copy la file anda yg hilang sebelum ni....jangan cut,copy tau!




tada! now we found the missing file.


Friday, August 5, 2011

COMING SOON NOVEL SEPTEMBER 2011 !

NOVEL CWEET CANGAT.eww,geli aku.

akcelly it is NOVEL GANAS SANGAT.

mempamerkan Maryam Mardhiah (ala pelakon yg terkenal tu.) sebagai watak utama.

sinopsis :

menceritakan liku2 kehidupan,suke duke nangis ketawaan maryam mardhiah yg dihukum duduk rumah selama 6 bulan atas sebab kesalahannya fail chem.Beliau sangkekan ianya 6 bulan yg penuh dengan tidak ada apa2.Namun ape g disangkenye salah.Tidak semena2 sesuatu berlaku.suspen gile.Penh dengan unsur suspens dan seram dan aksi ganas.tiada romantik.eh ade sikit.sikit sgt.1 percent je.

NANTIKAN! 5 SEPTEMBER 2011. PELANCARAN BUKU NOVEL AKSI AKU YG PERTAMA : PROJEK 692011.

p/s : betul ni.aku serius.tapi bukan dalam bentuk buku.dan ianya bahase tak skema.u can call it,bahasa yamilalala.(Sape yg rajin bace blog ni paham bahasa ni.hahaha.)

The prince who turns into a frog ep 01 part 1/5




hahaha,aku rase kan,aku da 1000 kali tgk citer ni..tapi still tgk lagi...hahaa..citer die sgt lawak...especially character heroin die...sgt cheerful...wlupon ade 30 episode,aku sanggup download...well,aku suke citer ni sebab,jiwa pompuan ni lebih kurg mcm aku...sebab ape tau,aku dgn heroin ni same2 sukekan duit...tapi kami sukekan duit pon sebab kami takde duit...salah ke camtu?lagipon kami bukannyer jenis shopping maniac,i mean,kami sukekan duit sebab kadang2 kami punye brg keperluan pon kurg sebab takde duit.

mende aku merepek ntah,

anyway,aku paling suke part yg heroin dgn mak die pegi baling duit yg dikasi org kaya tu.org kaye tu sebenanye nak ejek keluarge pompuan tu sebab mate duitan,tapi sebab mereka tak nak maruah dijual,mereka pon,baling la duit yg melambak2 tu.haha.

(sape yg minat citer ni-well,im guessing that aku sorg je suke.hahaha.takpela..)

Sunday, July 31, 2011

umaiyah,insyiah dan motor yg rosak.

umaiyah dan insyiah is my sepupu kecik.

so,today and yesterday,my family,pakcik makcik sepupu sepapat cicit cucu ramai2 balek kampung, do the gotong royong bersihkan rumah atok yg betul/(rumah atok yg tipu is my home.)as ESOK NAK PUASA,nanti dah puase takdela berat sgt kan.disebabkan rumah atok tak leh diduduki lagi sebab banyak habuk yg disebabkan keje2 pembinaan,most sedare aku pon tido rumah aku...(i was like happy cause i rarely feel tido satu rumah dengan makcik2 pakcik2...cause rumah aku terletak kat due2 kampung aku...so,aku takdela nak merase sgt balek kampung and menginap rumah atok dengan sedare mare kan...

as today,aku nak pi kedai photostat,so aku ajak la budak kecik beradek 2 org takleh dok diam tu...as aku sangat boring asyik single je pergi kedai,so,kalini triple lak.haha..
memandangkan motor yg elok digune org,so,aku gunela moto yg tak elok sgtla kan,sebab aku selama ni pakai moto yg tak elok sgt tu mcm ok je selame ni,so aku assume oklah...

bwakla mereka berdua...stat je vrom vrom moto,mereka berdue da pokpek2...
stat je jalan..mulela mereka menjerit2 keterujaan.."wah seronoknya!!!!!"kate si kakak...."yeay!!laju lagi,laju lagi..!!!" kate si adik...duh,sangat malu dengan org sebab
suare mereka mcm satu kampung dengar.

lepas da 500 meter lebih kurg,aku berenti jap.cek minyak ade ke tak..almaklumla,meter minyak da rosak.....aku berenti kat lorong,which tak ramai sgt org lalu...bile aku cek,oohh...banyak lagi....
so,aku pon sambungla perjalanan...stat engine moto pakai manual..(cos starter yg auto tu pon da rosak)

1000 kali aku start takleh.oh noooooo!!not this time battery habis!!duh...make terpaksela aku sorong moto tu bawak balek....dengan aku terlupe bawak henpon,menambah ke-malang-an aku tu.hahaha.

lalu aku sorong moto tu yg berat,ditambah dengan budak 2 ekor tu naik atas tu...rase nak patah tgn,bukan ape....budak2 tu takleh dok diam...all they do is...gerak2...so,aku terpaksela tahan moto tu nak balance kan.... haha..100 meter yg pertame mereka ok saje....lepas itu..mereka mule resah...
" kak yam,bile nak sampai rumah ni?"
"kak yam,kite kat mane?"
"kak yam,kite sesat ke ni?"
lepastu si umaiyah nak turun moto,aku pon tegah la die..and tnye kenape?bole tak die ckp
"bak sini,umaiyah mintak tolong kat org"

=.='
2 , 3 kali jugakla die wat cmtu....hahaha..lawak la budak2 ni...
and setiap kali org lalu lorong tu,nanti diorg akan pegi lambai2...ckp " tolong ! tolong!"
and i was like " hey diamla..jangan mintak tolong"buat malu je. mcm menampakkan aku ni seorg penjenayah penculik budak2 aje.duh

hampir 100 meter lagi nak sampai rumah...toke kedai merangkap sedare jauh aku pon lalu...aku ni pelanggan setia die..hahaha....so,die pon tanye kenape dengan moto tu...lepastu,die tolong stat moto tu...dalam 6-7 kali cubaan...bole plak..and i was like,i guess i am really a girl.

akhirnyer moto tu berjaye di start kan...dengan syarat aku kene sentiasa derum die punye pedal tu..kalau tak derum,die akan mati,lantakla,asal aku sampai rumah.,hahaha.kang budak2 tu trauma plak.

cerite dihabiskan dengan aku berjaye sampai rumah.dan budak2 tu tak sedar2 lagi...lepastu diorg bole plak ckp,"nanti kalau da ade moto yg elok tu,kite pegi lagi ye."




Saturday, July 30, 2011

#WORDLESS MARYAM MARDHIAH

TAKEN AT 7 AM+++
time ni nak antar umi gi sekola....lepastu terus g bangi nak bank in yuran uia.bank muamalat.tu pasal terpaksa pegi bangi.sepang yg 'canggih' ni mane la ade bank muamalat kan.haahaha.
mase dalam perjalanan,hujan pon start,lebat selebat2 nya....dengan aku pandu sorg2,menambah ketakutan.tapi lepas tu tak takut sebab aku pegi menyanyi memekak dalam kereta sorg2.takpe,org tak perasan...kabur kan....hahaha.tapi serius wo,i hate memandu dalam hujan lebat cenggini.dengan penglihatan aku yg kabur,dtambah dengan cermin kereta yg kabur,aku hanya melihat melalui instinct.huhahahaha.

fine.lepas da sampai ukm,tempat muamalat tu terletak,so aku turun la...mule2 tak pelik...lame2 pelik.walaweh,mane hilangnyer muamalat??aku serius pasti aku pegi kat sini dulu.doh.rupenyer dah pindah tempat lain.

make berpandukan peta geografi aku yg sangat D- ini,aku pon.hmmm...carikla muamalat tu.mengikut kate pakgad,die ade kat belakang pkns bangi...so,aku pon carikla...carik punye carik,duh,terlajak masuk tempat lain...ingatkan boleh u turn,so,aku terus je la...dgn harapan ade traffic light yg ade u turn.sekali takde...4-5 kali lalu traffic light,satu pon takdak!!! last2 aku berakhir dengan masuk highway.aku da gelabah da....dengan instinct survivor,aku pon carila papan tanda ke klia,satunya2 jalan balik ke rumah yg aku tau....jalan punye jalan,EEH,ade simpang ke bangi la...mase tu la aku punye dilema,nak balek ke nak patah balek ke bangi tu,so,aku ikut kate hati.aku pon patah balik ke bangi.dengan harapan bernasib baik dpt jumpe bank muamalat.


jalan punye jalan ,jumpe bulatan...adui dilema lagi....2 kali aku pusing bulatan tu...aku cube nak cam jalan mane yg mcm bapak aku selalu lalu...almaklumla,selame menjadi penumpang,kerje aku berangan je kat kereta,memang aku tgk jalan...tapi ....aku berangan.hahaha.

jadi aku ikut jela instinct sekali lagi.hahaha.sekali,alhamdulillah...betul...fiuh.mate aku da sejuta kali tengok meter minyak...aduh,sakit mate melihat meter minyak yg cepat sangat turun.

last2.dipendekkan citer sebab aku rase aku ni banyak membebel sgt,aku pon terjumpe la muamalat tu...alhamdulillah...so,balek la...tibe2 da sampai sepang,aku baru teringat aku terlupe nak cek account number muamalat aku!!!!

rase nak kemalangan kan diri sendiri je mase tu.huh.


THIS IS WORDLESS DAY,MARYAM MARDHIAH STYLE.HAHAHA.

Friday, July 29, 2011

NANNY 911 : BELAJAR CARE AJAR ANAK.

ini review pasal nanny 911,my feveret show all the time.well,basically i watch nanny 911 because there are cute kids in there,(same like sesame street,believe it or not,i watch only elmo segment cause elmo segment has cute baby.i like!hahaha.)

but then,when i watch this nanny 911 show again and again,i just fall in love with this show.why?because...i am so interested in learning way to interact with kids.not just normal kid.IT IS NAUGHTY KID.the hot headed kid.

well,i have several cousin who really2 naughty,they always belasah me if aku tegur perbuatan mereka yg tak baek.really2 naughty...and so much more naughty thing they do....sometimes i think they are bad kids....but..after dealing with them....friends with them...i realise finally..kids,are just kids...pure kid....remember my story about my naughty cousin?


and this show has taught me a lot.yeah,a lot....about,how to deal with really DEGIL kids.....wat to do if they are so GANAS,MENCARUT,and many things....

and of cos....i'm not watching this alone,my family love this show too(well,we start fall in love with this show when we went trip to cameron,watching tv on that night.),rather than watching crite melayu yg ntah pape(Sori,i still cannot find new thing to learn in malay stories.)...i noe,this show is english show,but knowledge can gain anywhere....right?

hihi.im just saying.not all true.okeh?

Wednesday, July 27, 2011

a little ear breakfast

Decision time my dear,
Give up now
Or make it clear
ooooo its either do or die.
A thousand million eyes
and the sharpest mouths
To critisize
oooo its not an easy life

Maria
Ave Maria
Stand up and march into the light
Maria
Ave Maria
Jump( higher) untill you can fly

The mirror not in vain
Look into it
and be amazed
ooooh you're beautiful and bright.

Friday, July 22, 2011

THE NERD OF ME.

ok.i got confuse.so confuse.

sejak akhir2 ni,aku rasekan diri aku lebih terarah kepada menengok drama atau movie bersifat keibubapaan dan kekanakan.tak kire movie ape,asalkan ade budak2 kat situ,aku akan tgk.atau,movie pasal husband and wife,which of course,cerite pasal how they survived with their marriage.

ok.don get me wrong.i also like love drama-jiwang2 drama...but,i think i watch that kind of drama like just,20 percent....the other 80 percent, i will watch all type of boring shows people would think...like example..documentary...parenting shows...marriage show,cooking show,oprah winfrey-alike shows...and etc.

sometimes i think im TOO WEIRD.