Monday, August 12, 2013

Harga sebuah ' meteor shower '

Assalamualaikum .

METEOR SHOWER THAT GOT VIRAL

harini aku nak cakap pasal meteor shower. Lol . bukan harini . Almost every time ade kejadian meteor shower aku akan membebel seminggu dua sebelum tu, dekat twitter and facebook.

Macam semalam semalam semalam , aku asyik membebel pasal kejadian meteor shower perseids, in which aku dah pon start membebel pasal itu masa bulan puasa aritu . haha. Tapi mase tu takde org pon interested. So i was like, hmmm, macam biasalah , aku akan tengok meteor shower ni sorg2 lagi mcm orang gila.

Then things start got pretty crazy once meteor shower ni masuk berita. Maka berbondong2 la mereka yg tak pernah nak interested nak cerap bintang , jadi begitu excited nak tengok malam semalam.

PENANTIAN PENUH KETIDAKSABARAN

So they wait and wait. They wait and wait starting 11 o'clock. I was like, eh , so fast ah ? perseids tu pon tk terbit lagi awat laju sgt nak cerap ? . Then i check ,oh, berita ckp pukul 11 malam. And then i was like, *facepalm*

Baru 30 minit diorg tunggu, dah mula marah2 . Kadang2, ak macam nak umpamakan bende ni , seperti menangkap ikan , ilmu memancing takde , nak tangkap , pastu ikan tak muncul , marah2 . kalau ikan muncul macam tu je, hahah mmg rezeki la kan.

Habes tu korg yg tak sabar ni ingat meteor shower ni mcm hujan ke? yg dalam movie tu ? berbondong2 meteor turun macam hujan ?  hahaha .... you know why its call meteor shower ? Because it really looks like a shower of meteor when you compile all collection of meteor picture,at the same angle and place.


AND THAT IS WHY IT IS PRICEY 

Watching meteor shower really , you got to pay for it. If you really want to watch that full show. Haha. Kadang2 kalau ko bernasib baik , kau tgk kejap langit, eh nampak seketul . Itu rezeki tu.

Apa yg kau kene bayar untuk tengok meteor shower ni ialah , KESABARAN  .
and then mungkin kau kene bayar sikit KEPENATAN carik lokasi yg betul2 perfect untuk cerap bende ni , mcm pemandangan yg betul2 nampak langit luas tanpa banyak halangan.
Dan yang paling penting sekali , KEGELAPAN MALAM yg penuh dengan bintang2 berkerlipan di angkasa.

Hahah yg tu orang bandar takkan dapat merasa la kan . That is where you need to pay a little bit of duit petrol untuk travel ke tempat2 yg agak , jauh dari bandar. And the lights.


MY HUNTING

Sejujurnya , ak sampai sekarang hanya nampak seketul dua je tahi bintang. Tapi ak takkan mengalah , sebab aku takdela rugi pape pon tenung langit sepanjang malam . I mean, hey you got to watch pretty stars and dapat angin malam kot. Bende tu berharga kot.

Tapi sebab ak kempunan, kadang2 aku rasa mcm nak tgk jugak . So i search youtube to see some lucky person who got to see this incredible thing. and here it is .....


video

No comments: