Tuesday, April 12, 2011

MASAK CARA MALAS DAN CEPAT

ANDA MANUSIA?DAN ANDA LAPAR TETAPI MALAS NAK MASAK SUSAH-SUSAH?
MASAK LAH INI ~~ nama melayunya : SUP PEMALAS

** akcelly die tak rase mcm sup...err,die rase laen la...unless kau try sendiri.baru kau tau rase die camne.

hmmm..sayur ini aku rasa berasal dari orang jawa.aku suka sangat sayur ni,.sebab mudah(malas masak)dan sedap.atok aku pon suke.maka,ia boleh menjadi alasan untuk aku masak sup pemalas ni.sangat mudah.dikenali sebagai JANG-NGAN BENENG.

haha.jangan tanya aku apa maksudnya.itu adalah jawa halus agaknya.

senang aja.

~ambik bawang besar merah satu,hiris halus2,takpon potong halus je.jadikan mcm circle kalau nak lawa.
~sedikit ikan bilis da buang tahi.
~bawang putih 2 biji.cincang sampai mati.\
~SAYUR KOBIS/SU'UN/SAYUR PETOLA-GAMBAS/DAUN HIJAU HALAMAK AKU LUPE NAME DIE...AND APA2 SAYURLA YANG BOLE NGAM DENGAN SUP NI.
~kentang ke,bebola ke,sukahati kau la.potong la empat.

#ok adek2..mule2,amek periuk.Isi air yang bersih.kemudian panaskan periuk dengan air itu.campakkan aje bawang yang dah dihiris,beserta ikan bilis yg da dibasuh tu,bawang putih dan kentang,and su'un kering tu
#da lembut due2 tu,masukkan la kobis,and sayur2 lain.

HABIS.SIAP.TANPA MINYAK.

lauknyer sukahati kaula.ikut selera masing2.telur mata ke,ikan bakar ke...watsoeverla.


5 comments:

Asma' said...

hari ni nak buat sup pemalasla. thanks for the resepi, hihi ;D

yamilalala said...

HAHA.AJAR KAT KAKAK MU SEKALI.DIA DA BUAT BLOM?SEBAB ARITU SURUH DIE BUAT SUP PEMALAS NI,

misfaida said...

habislah, tiap tiap hari kitorang makan sup malaslah jawabnya. mardhiah bertanggungjawab! ahahhahha :D

misfaida said...

hehe, kte tak buat lagi. tukang masak kat rumah ramai, banyak menu. nak masak ikut citarasa sendiri susah sikit. hahha :D

misfaida said...

hehe, gurau jelah :)