Thursday, April 21, 2011

Sambal kaki,sedap makan bersama lempeng.

So,ye puan2...hari ni I nak ajar u all resepi baru.hahaha.bajet chef.

Sambil kaki ni sebenarnyer asal name die ialah sambal kakek(nenek or atok)...

Senang je.ape korg semua yang rajin dan comel perlukan ialah,bahan untuk tumis..

~bawang merah besar,bawang merah kecik,bawang putih,ikan bilis....(bwg tu sile banyakkan ye)
tumbukla mereka.er...tak tau nak describe berape.ikut citarasa la...

lepas tu,anda tumis bahan2 tu...pastikan tumbuk dgn halus ye...kang ade yg mati tercekik karang.

da wangi2 tu,tambahla garam dan gula secukup rasa....tapi tak taula nak describe camne rase die,sebab tak ramai pon pernah rase sambal ni..

oh ye,banyak mane bawang akcelly bergantung dekat banyak mane lempeng ko masak tu...kang ade yg tak cukup,kasihan mereka,..masakla dalam satu mangkuk ke(klu family besar la)


No comments: