Wednesday, February 29, 2012

PERIHAL HANTARAN MAHAL.

ASSALAMUALAIKUM KUMBANG2 SEKALIAN...DAN JUGA RAMA2..

please don judge me,bace sampai habes.

Aku selalu je bace artikel2 yg dikeluarkan kumbang2 sedunia pasal hantaran.

Mereka merungut kate hantaran mahal.

Mereka letak link juga pasal makin murah hantaran,makin diberkati perkahwinan.yap.which is TRUE.

kdg2 aku pelik kelakar pon ade...

ah komon la....

kau ingat sesuke hati ke mak bapak letak hantaran mahal2?

kakak and abang aku kawen beberape bulan lagi..

abang aku kene jugak bayar hantaran 1o ribu,tapi lepas diskusi dgn bakal isteri die,mereka kongsi2 duit hantaran tu...dan duet tu digune utk majlis kawen dan barg2 rumah nanti...

kakak aku plak,hantaran 10 ribu jugak...DAN AKU SANGAT KENAL BAPAK AKU.BELIAU LA MANUSIA YG PALING PANDAI BERJIMAT CERMAT,DAN MENGURUSKAN DUIT.

bakal abang ipar aku tak merungut pon.die keje polis.die sanggup ikat perut.die sanggup bayar duit 10 ribu tu.

SEBAB APE?


Bapak aku dan bapak2 org lain ade reason kenape mereka letak hantaran mahal2....

Kehidupan lepas kawen bukan senang.Memulakan hidup,apetah lagi dengan baru keje.
memang susah.

Dulu,lepas kawen,bapak aku 4 thun takde keje tetap.semua keje yg sementara.Cikgu sementara....Selama 4 tahun tu,aku memikirkan,masyaAllah..betapa sabarnyer ayah aku.betapa tabahnya ayah aku...anak da ade da mase tu...nak beli tin susu pon mak aku ckp susah...apetah lagi mase tu ayah aku duduk sabah...barang kan mahal2...Mase tu,ramai kawan2 sabah ayah ngan mak aku tolong....betapa baiknya mereka...

But ayah aku tk pernah putus asa....die terus cari rezeki...pindah balik ke semenanjung....dapat akhirnyer keje jadi cikgu tetap...kehidupan bertambah baik.....setiap tahun,bertambah baik....aku juga merasa kesusahan hidup mase tu...alhamdulillah...kami sekarang dpt hidup secare sederhana..tak kaye dan tak miskin....which is the perfect life that we want.


U see....setiap bapak taknak anak menantu die dan anak die hidup susah mcm mereka dulu....duit tu bukannyer si isteri sesedap hati nak belanje sakan? ingat kitorg takde hati perut ke nak kasi suami derite camtu? komon la.



To me... duet hantaran tu sekdar duet utk mulekan hidup lepas kawen.... duet nak beli perabot rumah yg asas...duet untuk beli tin susu... : D

Kalau tak mampu takpela....takyah duit hantaran pon.... cume,pastikan korg si suami dpt tanggung isteri dan ANAK ANAK ANAK ANAK ANAK sekali.

muahahaha.

5 comments:

Naqya Nazrey said...

Wahhh... betul sangat-sangat-sangat la Yam! Hehehe

Kadang2 seram nak fikir, tapi terpaksa juga fikir. Demi masa depan kan? T_T

yamilalala said...

takdela betul sgt ape aku ckp..tapi seriusly,aku ckp berdasarkan ape yg aku tgk melalui sejarah perkahwinan mak bapak aku,uhehe

~princess mia~ said...

terbaik ar yam!!!

Farhan AJ said...

hehe..kalau semua mak bapak sanggup x terima hantaran jika si lelaki tu x mampu, xpela.. tp kita bercakap pasal realiti masa kini.. berapa ramai yg bunuh diri sbb perkahwinan ditolak keluarga masing2, n faktor utamanya sbb si lelaki x mampu bayar hantaran.. kalau dah tahu kehidupan selepas kahwin tu susah, so ape lagi yg nak disusahkan letak hantaran tinggi2.. better buat perjanjian, duit yg sepatutnya dibuat hantaran tu, HARUS digunakan untuk family selepas kahwin... ada jugak faedahnya kedua2 pihak..

sekali lagi, jgn ingat semua mak bapak berfikiran positif macam mak ayah awak,,, alhamdulillah kalau ada yg fikir macam tu..tp realitinya ramai yg tidak berfikiran sedemikian..

try tngok video kuliah ustaz azhar pasal ni.. mmg betul apa yg beliau cakapkan..'

n jemput baca entry saya http://www.tintapenaku.com/2011/05/faktor-faktor-ramai-membujangkahwin.html

yamilalala said...

farhan aj.

err...akcelly mungkin awak tak bace sampai habis kot...saye ade ckp kat sini,kalau pihak lelaki tak mampu...to me,its oke takyah duet hantaran...asalkan si lelaki dpt sara family tu....

and certainly,saye sgt2 bersetuju pasal ape yg ustaz azhar ckp tu...
saye tak ckp ape2 salah pon pasal tu..

ooo..mungken saye bebel panjang sgt sampai awak malas nak bace yg kat bawak tu.sori .haha