Monday, January 17, 2011

ade tak subject ' Matang '

kalau ade subjek Matang diajarkan,
kan best.
at least kau tahu ape itu maksud matang.
at least kau tahu macammane nak jadi matang.
at least,bile kau da lepas sekolah nanti,kau seorang yang matang.

Tapi tak ada.
mereka ada sebab untuk meng-tak ade kan bende itu.
mungkin sebab mereka tak mahu bazirkan duit,
atau mungkin sebab mereka pon masih tak matang lagi,
atau mungkin juga,mereka mahu budak-budak belajar matang dengan sendirinya,dan dengan melalui pengalaman yang sebenar.

Aku Obses ingin menjadi matang,
kerana aku mahu menjadi anak yang solehah,
kerana aku mahu menjadi kakak dan adik yang bagus,
kerana aku mahu menjadi kawan yang sedia menjadi kawan dimana saja,
kerana aku mahu menjadi ibu yang pandai mendidik anaknya,
kerana aku mahu menjadi isteri yang tahu menjaga hati suaminya,
Dan Kerana,Aku Mahu Menjadi Engineer yang betul2 berjasa kepada agama.

Tapi,
menjadi masalah bila sekeliling masih menganggap aku belum bersedia menjadi matang,
menjadi masalah bila aku sukar meninggalkan tabiatku,
dan menjadi masalah bile aku masih SUKA GILE TENGOK CERITA KARTUN.

haish.
huh.
fflush.

Adekah,bile aku masuk gombak nanti,aku akan menjadi matang?ah.aku takut aku menjadi hipokrit,di rumah childish,di gombak matang.
argh.

p/s : belajar bersabar bile orang buat kau marah.belajar untuk tak marah die balik.

2 comments:

Raji berkata said...

eh spe ckp tgk kartun tu xmatang owh?
hahaha matang dri segi pemikiran
even taw bnder tu mcm mengarut tapi kita matang bole pk sndri kan? ;P

yamilalala said...

hmm...aku keliru dan aku x tau ape maksud matang tu sebenarnyer