Thursday, January 27, 2011

RESEPI ESKREM TERSENANG.

Bosan?
nak makan eskrem tapi mahal?
nak buat eskrem tapi bahan complicated sangat?
mahukan eskrem yg sihat?
here,i present u, banana de partigochia es trochila.

a.k.a, AISKRIM PISANG.

sangat senang.
senang nak sangat2.

~bahan2 :

pisang yang da masak dan nampak sedap untuk dimakan.

~material :

peti ais dengan kebolehan beku.
plastik buat bungkus lauk.
blender bermacam kebolehan.


ambik pisang,kupas kulit,jangan dikasi monyet.kemudian,pisang2 yang dah dikupas tu,kau masuk dalam plastik,bekukan semalaman.

then,esoknyer bile da beku,kau pegi potong kecik2 pisang tu,mengikut kebolehan blender kau.kalau blender kau terer sangat,tak yah potong kecik2 pon takpe.kalau blender kau da uzur sangat,potong la sebesar saiz duit 5 sen.

kemudian,jangan panik kalau blender anda pade mulenyer perlahan.ia akan memproses pisang itu dan amek mase yg lame sikit dalam 1 minit.kemudian,pisang anda akan menjadi seperti krim eskrem pisang yang pekat lagi berkrim disukai ramai.

~maaf,gambar xde,sebab x sempat nak hamek gamba,da habis dimakan.
mau sedap tambah la hape2 mende kau suke,.

SELAMAT MENCUBA.banana de partigochia es trochila.

;)
:>
:D





5 comments:

Heidi Shafiq said...

letak la gmbr.. :)

tomomi+soo yun said...

yam...menarik....bwk la...or...kita wt eskrem 2 tuk tanding??huhu

misfaida said...

kalau dah memang aim kita kupas kulit pisang tu untuk buat aiskrim, buat apa dikasi ke monyet. tapi kalau monyet tu datang mintak pisang cane? kesianlah pulak. ahahhahha. hmm, baca macam senang. nanti ada masa kte try, tengok susah ke tak. anyway thanks a lot for the share mardhiah! may Allah bless :)

yamilalala said...

zati : wahh....blender mane mau carik dong..wah2

faida : ok2,aku nak rase dari faida lak...raye nanti sediakan! huhaha

yamilalala said...

zati : wahh....blender mane mau carik dong..wah2

faida : ok2,aku nak rase dari faida lak...raye nanti sediakan! huhaha