Thursday, December 16, 2010

Ceramah hijrah yang unik


Malam semalam ade ceramah 'hijrah' betul2 kat bahagian dataran kat tepi kolej aku, dengan panelnyer,sorg juare imam muda,and sorg lagi timbalan juare die...well,aku pon x kenal sangat mereka itu,yg aku tau,ade wujud rncangan sebegitu.pendapat aku mulanya sangat bercharge negatif.all negatif.aku fikir,rancangan itu seumpama menghina sedikit ustaz2 ni.Yelah,semudah itu ka nak jadi imam yg dihormati?
Satu lagi,aku ingatkan mereka akan menjadi penceramah yang tau cakap gune skrip aje,almaklumlah,ustaz kelahiran tv.But all my prediction is totally wrong.

Cara mereka bercakap sangat bagus,umpama seorang pemidato yang tegas dalam percakapannya,dan ade isi yang padat dan mantop.memang tak dinafikan,terpukau aku mendengarnyer.bagus,masih ade anak mude sebegitu.

well,ini beberapa omelan dari ustaz asyraf and hizbur yg sempat aku rakamkan dalam otak berteknologi tinggi aku :

- sejarah penubuhan astro oasis agak menyedihkan.ade beberape org ni berhasrat nak buat stesyen yg berkonsepkan islam,so die jumpelah ketua stesyen yg beragama islam dan melayu,and then org tu reject.die cakap,sape nak tengok tv show pasal islam?Sape?sape?wat?!aku mcm terkejut mendengarnyer.rase mcm nak tumbuk je ketua stesyen tv tu.lepas tu,mereka masih x putus asa,pergi lagi ke stesyen lain,islam dan melayu jugak orgnyer.jawapan pon still same.x berputus asa lagi,mereka pergi ke stesyen yg diketuai org bukan islam,and menariknya,usul mereka diterima.Sangat2 mengejutkan.SEE WAT HAPPEN TO MALAY NOWADAYS.BAGUS.INILAH HASIL PENTADBIRAN w#$%^&**&^%$.

-kedua2 asyraf and hizbur berpendapat,mungkin rancangan imam muda ni seperti mahu meniyindir ustaz2 yg ada ilmu agama ni,tapi,mereka berkata,ape kate kite gunakan rancangan yang mahu menyindir ustaz2 ni untuk kite sindir die balik.Aku rase ape yang die kate betul.Mereka juga ade cerita banyak jugak artis2 malaysia ni tanye kat mereka yang pasal soklan remeh temeh yg kalau kau dengar pon ko mahu ketawa.dan sebab itula rancangan sebegini harus diwujudkan.Supaya dapat diperbetulkan mereka2 ni.Supaya orang boleh tanyer masalah2 agama kat imam2 muda ni.of coz,banyak lagi ustaz yg bole ditanya,tapi biasenyer pengaruh org yang muncul kat tv tu lagi besar.Dan sebab tu,org2 yg ade ilmu agama ni kene tikar sikit strategi dakwah mereka.kene jadi seperti org2 yg biase ni,supaye mereka sikit2 akan terikut.Sebenarnyer,even ustaz asyraf tu pon agak tak bersetuju dengan rancangan ni mulenyer,tapi bile die masuk sendiri,baru die nampak kenape perlu ade rancangan sebegitu.

-Berhijrahla,ubahlah sikap.memang,ia akan mejadi sangat susah.even nabi muhammad s.a.w pon menerima terlalu banyak rintangan mase berhijrah.tapi berkat kesabaran,insyaAllah,hasilnya akan menjadi sesuatu yang sangat,dan terlalu manis untuk dikecapi.

-Tibe2 ustaz asyraf telah mengatakan sesuatu yg membuat pelajar especially terkesima.MENIRU DALAM PERIKSA.aish.no wonder la sumer benci perbuatan tu.Ya Allah..aku betul2rase x nak meniru lagi.ustaz tu ckp,ade kwn die kate,"Biarla,biarla aku gagal sebab x meniru pon,janji duit kerje aku nanti halal."
Aku akan try untuk belajar dgn bersih lepas ni!

******************************************************************

Sebenarnyer banyak lagi intipati bernas dari ceramah semalam.tapi otak aku dah abis bateri.haha.

Being in UIA actualy makes me really2 feel the feel of tahun baru islam.

kate2 dari ustaz moderator,ustaz shaari kegemaran kami : Terlalu kerap meluahkan perasaan(actually mengeluh,seperti merungut tentang something bad haapen on us) akan membuatkan Allah menarik balik nikmat kite.



2 comments:

Raji berkata said...

huhu
teruknya... mngkin juga dianggap mentaliti org Islam sekarang ke arah entertainment jer
sebab tu dia xnk luluskan oh..
huhu xberani ambil risiko utk agama?

strategi dakwah tu ak stuju owh
zaman2 moden cmnih xkan nk berdakwah dgn cara pergi rumah ke rumah lagi mcm zaman Rasulullah dulu,
byk lagi pendekatan media bole digunakan utk tujuan berdakwah~

ps: meniru dlm pereksa? share lah skit lagi nnti nk taw gak hohooh
ak mcm selalu 'ter'buat x.x"

yamilalala said...

aku pon camtu gak...haha...ingatkan bende tu bende nakal je...haha.tobat2,,

nantila,kalau ingat balek ape mereka2 tu omelkan,aku share lagi..insyaAllah..